Mezoterapi, zayıflama ve selülit

Mezoterapi, zayıflama ve selülit

Mezoterapi ; Mezoderm dokusuna iğne ile yapılan ilaç enjeksiyonları anlamını tasımaktadır.Mezoterapinin tam anlamı budur.Mezoderm dokusu cildin dermis ve cilt altındaki bağ dokusunu içerir.Mezoderm dokusuna 0.3mm veya 0.4mm kalınlığında iğneler yardımıyla çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla enjeksiyonlar uygulanır.Mezoterapi de kullanılan ilaçlar mezoderm tabakasına cok az dozlarda enjekte edilirler,bu durum mezoterapinin ana prensiplerinden birisidir çünki hedef dokulara bırakılan cok küçük dozda ilaçlar bu dokularda istenilen etkiyi elde etmeye yeterli olmaktadır.

MEZOTERAPİNİN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

Mezoterapide ilaçlara bağlı yan etkiler bazen oluşabilecek alerjiler haricinde hemen hemen yoktur.Bunun sebebi mezoterapiyle uygulanan ilaçların normal dozlardan çok daha düşük uygulanmasıdır öyleki bu ilaçlar sistemik vücut dolaşımına katılıp herhangi bir etki ve yan etki yapamazlar.

MEZOTERAPİ HANGİ AMAÇLARLA KULLANILIR:

a)      MEZOTERAPİ VE SELÜLİT

Mezoterapinin en sık kullanıldığı alan selülit tedavisidir.Mezoterapi bugün dünyada hemen hemen tüm ülkelerde selülit tedavisi amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır,yalnızca Pariste 8000 üzerinde hekim mezoterapi uygulaması kullanmaktadır.Mezoterapi orjinini FRANSAdan almaktadır.Bir süre birlikte PARİSTE birlikte çalışma imkanı bulduğum DR.PİSTOR bana mezoterapiyi nasıl keşfettiğini şöyle anlatmıştı; DR.PİSTOR birgün hastasına kulak arkasında bi noktaya penisilin testi yapar,ertesi gün haftasonu tatiline gider.Pazartesi günü döndüğünde DR.PİSTOR’un hastası duymayan kulagının duydugunu heyecanla anlatır.Bunun nedenini düşünür ve bunun penisilin esnasında kullandığı lokal anestesik ilacın vasodilatör etkisine  baglar,daha sonra DR.PİSTOR bu lokal anestesik ilacı başta astım ve çeşitli ağrılar olmak üzere çeşitli hastalıklarda lokal enjeksiyon halinde uygulamaya başlar,giderek bu yöntemi geliştirir öyleki yalnız lokal anestesik ilacları degil başka ilaçlarıda kombine eder.DR.PİSTOR bunları anlattığında bir şey dikkatimi çekti astım tedavisi amacıyla mezoterapi enjeksiyonu yaptıgı noktalar aslında bizim akupuntur tedavisinde kullandığımız noktalarla aynıydı.Bende DR.PİSTOR’a akupuntur noktalarını bilmediği halde bu noktaları nasıl bulduğunu sordum ,o da o tarihte akupuntur uygulayan bi doktor arkadaşından ögrendiğini söyledi.Bu olay aslında bana o yıllarda başta zayıflama ve selülit olmak üzere birçok problemde akupuntur ve mezoterapiyi birlikte kullanma fikrini verdi, ve  akupuntur ve mezoterapiyi birlikte kullanmaya başladım.DR.PİSTOR mezoterapiyi 1952 yılında keşfetmiştir.Selülit tedavisinde 1972 yıllardan itibaren mezoterapi gittikçe artan bir sıklıkta yaygınlaşmaya başladı.Mezoterapinin selülit tedavisinde ki etkinliği doğrudan selülitin mekanizmasını müdahale edebilmesi nedeniyledir.Çünki selülit mekanizmasında rol oynayan kapiler dolaşım bozukluklarını mezoterapi  enjeksiyonlarıyla düzeltmek mümkündür.Ayrıca dolaşım bozukluğu nedeniyle büyüyen yağ hücrelerini küçültmek mümkün olmaktadır.

b)MEZOTERAPİ VE ZAYIFLAMA

Mezoterapi  bölgesel zayıflamada başarılı sonuçlar veren bir yöntem olarak dikkat çekiyor ve ilgi görüyor.Mezoterapi ile uygulanan ilaç kombinasyonlarında iki ana mekanizmayı  amaçlıyoruz.ilk olarak yağ hücrelerine daha çok oksijen sunumu ile yağ hücrelerinin içeriğini daha kolayca yakması.ikinci olarakta mezoterapideki  bazı ilaçların yağ hücrelerinin yağ içeriklerini yakmasını sağlayan lipaz enzimini aktive etmesidir.  

c)MEZOTERAPİ VE SAÇ CANLANDIRMA.

Mezoterapiyi dökülen saç dökülmesini durdurma ve bir miktar saç cıkarma tedavisinde başarıyla kullanmaktayız.

C)MEZOTERAPİ VE YÜZ  TEDAVİLERİ

Başta yüz ,dekolte ve el sırtı olmak üzere çeşitli vücut bölgelerinde mezoterapi özel ilaç kokteyLleri enjeksiyonuyla cilt gençleştirme amacıyla kullanılmaktadır.

d) AĞRI TEDAVİLERİ:

Agrı tedavileri de mezoterapinin özel kullanım alanından birisidir.Öyle ki agrı tedavisinde kullanılan ilaçlar çok küçük dozda agrılı bölgelere mezoterapi yöntemiyle enjekte edilmekte ve agrıları  başarıyla kontrol edebilmektedir.Böylece tek bir agrı kesici tabletin çok altında bir dozda agrı tedavisi yapılabilmektedir bunun bir avantajıda ilaçların yan etkilerinden korunmak olmuştur.Paris tıp fakültesi hastahanesinde agrıyla gelen hastalara hiçbir tetkik yapmaya gerek görmeden mezoterapiyle ilk adım agrı tedavisi yapılımaktadır.Bunun sebebi mezoterapide ilaçların yan etkisinden korkmuyor olunmasıdır.Zira normal doz ilaçların kullanılmasının bile sakıncalı oldugu karaciğer veya böbrek yetmezliği bulunan hastalarda dahi mezoterapi güvenle kullanılan yöntemdir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İsmail Ağar

Uz. Dr. İsmail Ağar 1961 Doğumlu. 1985 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi nörolöji klniğinde bir yıl süreli volanter hekim olarak çalıştı İstanbul Haydarpaşa Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi Araştırma Hastanesinde Eğitim ve araştırma görevlisi olarak Kardiovasküler Anestezi Yoğun Bakım ve Beslenme Uzmanlığı yaptı. Tıp fakültesi sonrasında Akupunktur, Mezoterapi ve Medikal Estetik dallarında çalışmaya başladı. Pariste Mezoterapi yönteminin mucidi Dr Pistor ile mezoterapide yeni uygulanacak ilaçlarla mezoterapinin geliştirilmesi konusunda çalıştı. Yine Pariste Medikal estetik alanının ilk hekimlerinden Dr. Herzog, Dr. Lecoz ile çalıştı. Paris Tıp Fakültesi hastanesinde Mezoterapi konusunda gözlemci hekim olarak çalıştı. Bugün tüm dünyada kırışıklık tedavile ...

Uzm. Dr. İsmail Ağar
Uzm. Dr. İsmail Ağar
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube