Mezoterapi bitkisel ve farmakolojik ilaçların mezoderm kaynaklı dokulara enjeksiyon(iğne) yoluyla uygulanmasıdır.Cildin dermis tabakasına uygun olarak seçilen ilaç karışımları uygulanır. Bu ilaçlar analjezik(ağrı kesici),kan akımını düzenleyici.miyorelaksan (kas gevşetici),vitaminler olabilir.
Bölgesel yani ağrının olduğu veya yansıdığı alana, düşük dozda,özel iğne ve teknikler kullanılarak uygulamma yapılır.Böylelikle daha az miktarda ilaç kullanılır,daha az sıklıkta uygulama yapılır ve uzun süreli kalıcı etkiler eldde edilebilir.Uygulamma yapılan bölgede sinir uçları uyarılarak kan akımı düzenlenir ve immunolojik (bağışıklık sistemi) yanıtı ortaya çıkar.
Mezoterapi hangi rahatsızlıklarda uygulanır?
Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılır.Ağrı tedavisinde,eklem hareket kısıtlılılarında olumlu etkileri vardır.
Fibromiyalji Sendromu dediğimiz yaygın ağrı,halsizik ve yorgunlukla giden rahatsızlıkta,omurga ağrılarınında (boyun,sırt ve bel fıtıkları,disk problemleri),tendinipatilerde(ail tendiniti),epikondilit tedavisinde(tenisçi vve gaolfçü dirseği),eklem ağrıları ile seyreden osteoartrit (kireçlenme) tedavisinde,siyatalji olarak adlandırdığımız (bacaktata ağrı ve uyuşma,yürüme güçlüğü ile seyrededn sinir ağrısı) rahatsızlıkta,bağ ağrısı(migren tedavisi),çene eklemi ağrısı (temporomandibuler eklem ağrısı) tedavisndde kullanılabilir.