Metamfetamin bağımlılığı

Metamfetamin kullanım sıklığı, metamfetaminin etkileri, tedavisi ve metamfetamina bağlı psikoz...

Metamfetamin bağımlılığı

HIZLA ARTAN METAMFETAMİN KULLANIMI

EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi’nin Ağustos ayında yayımladığı bir rapora göre; ülkemüzde özellikle 2016-2021 yılları arasında her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarında artış olduğu görülmektedir.

En fazla artış 2020’de bir önceki yıla göre 4 kat artarak görülmüştür ancak günümüzde de bu artış hala devam etmektedir. Oranlar farklılık gösterse de sadece Türkiye’de değil dünyada da hızla kullanımının arttığı bilinmektedir.

Metamfetamin nedir ve ne gibi etkileri bulunur?

Metamfetamin güçlü bağımlılık yapıcı etkisi olan uyarıcı bir maddedir. Halk arasında ‘’kristal, buz, met, ice’’ gibi isimlerle de bilinir. Kristal formu daha yaygın olmakla birlikte likit halde taşındığı da bilinmektedir.

Etkileri hızlı başlayıp hızlı sonlandığı için tekrar tekrar kullanıma ve böylece bağımlılığa neden olabilir.

Düşük dozda kullanıldığında; enerji fazlalığı, uyanıklık, öfke, iştahsızlık gibi etkilere yol açabilir. Daha yüksek dozlarda kullanıldığında da huzursuzluk, korku, panik, şüphecilik ve saldırganlığa neden olabilir. Uzun vadede kalp-damar, böbrek sağlığı bozulabilir, diş sağlığı problemleri, aşırı kilo kaybı, cilt problemleri görülebilir.

Ayrıca metamfetamin kullanımına bağlı ortaya çıkan paranoya ve halüsinasyonlar zamanla kalıcı hale gelebilir. Kullanan kişilerin %6-46’sında metamfetamine bağlı psikoz geliştiği tahmin edilmektedir.

Tedavi Süreci

Diğer bağımlılıklarda da olduğu gibi psikolojik destek, bağımlılığın giderilmesine yönelik motivasyonu arttırma, kişinin sosyal yönden desteklenmesi, ailenin (çevrenin) bilgilendirilmesi, kullanımı bıraktıktan sonra oluşabilecek çekilme belirtilerine yönelik ilaç tedavisi kullanılır.

Bu makale 2 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır. 2004-2008 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik şef yardımcısı, başhekim yardımcısı ve 2006-2008 yılları arasında Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Ruhsatlandırma Ana Komisyon Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.  2013-2020 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda Öğretim Üyesi ve Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkez Yöneticisi görevlerini yürütmüştür. Bu arada Akdeniz Üniversites ...

Etiketler
Psikolojik
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube