METABOLİK SENDROM X ( İNSÜLİN DİRENCİ SENDROMU )

Uzm. Dr. Ümit Çetinkaya
Uzm. Dr. Ümit Çetinkaya
5 Ağustos 20112310 görüntülenme
Randevu Al
 METABOLİK SENDROM X ( İNSÜLİN DİRENCİ SENDROMU )

Metabolik sendrom X kalp hastalığı için bir grup risk faktörünün bir araya gelmesidir. Tip 2 diyabet hastası olan kişilerin çoğunda metabolik sendrom X de mevcuttur.

Tanımı:

1) İnsülin direnci / Bozulmuş glukoz toleransı / Tip2 diyabet

2) Hipertansiyon

3) Lipid profili bozukluğu ( düşük HDL , yüksek trigliserid seviyeleri )

4) Karın bölgesinde yağlanma (  santral obezite). Erkekler için bel çevresi 100cm’i, kadınlar için 90 cm’i geçiyorsa risk grubudur.

5) Kardiovasküler hastalıklara yatkınlık

Sizde yukarıdaki metabolik bozukluklardan en az üçü varsa metabolik sendrom X hastasısınız demektir. Sayı arttıkça kalp-damar hastalıkları riskiniz artar. Kolesterolünüz normal bile olsa kalp krizi veya inme geçirebilirsiniz.

Metabolik sendrom X çok sık görülmektedir. CDC ( Center for Disease Control) ABD’de  erişkinlerin %20’sinde bu tablonun olduğunu tahmin etmektedir.

Metabolik sendrom X’in en önemli faktörlerinden biri olan insulin direnci acanthosis nigricans denilen ciltte kalınlaşma ve siyahlaşma, tüylenme, akne ve adet düzeni bozukluklarına sebep verebilmektedir.

Polikistik over sendromu ( PCOS ) tanısı konulan kadınların büyük bir kısmında insülin direnci mevcuttur. Metformin tedavisi standart hale gelmiş olup, hem insülin direncini, hem de adet düzeni bozukluğu ve tüylenmeyi tedavi etmektedir.

Diyabet / insülin direnci + obezite + hipertansiyon + kan yağları bozukluğu ( dislipdemi ) kardiovasküler hastalıklardaki mortaliteye katkıları yüzünden “ ölümcül dörtlü” olarak adlandırılır. Ölümcül dörtlü kardiovasküler ölüm riskini erkeklerde 2,5 kat, kadınlarda ise 13,4 kat arttırmıştır.

Metabolik sendromun en büyük sebebi  fazla kilolardır. Bu da yüksek kalorili ve doymuş yağlardan zengin bir diyet ve fiziki aktivite eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kalp hastalığı ve diyabet riskinizi yeme alışkanlıklarınızı değiştirerek, fiziki aktivite seviyenizi arttırarak, kilo vererek ve sigara kullanmayı bırakarak ciddi ölçüde düşürmeniz mümkündür.

Etiketler

İnsülin direnciSantral obeziteBozulmuş glikoz toleransıKarın bölgesinde yağlanmaMetabolik sendrom xİnsülin direnci sendromu

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ümit Çetinkaya

Uzm. Dr. Ümit Çetinkaya

Uzm. Dr. Ümit ÇETİNKAYA, 1966 yılında Ereğli'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise ABD Connecticut The Yale
University School of Medicine affiliated Danbury Hospital’da yapmış ve 1998 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır