Menopoz, ortalama 50-51 yaş civarında, adet rötarı 12 ay olduğu zaman tanı alır. Bu zamana kadar hormonal değişiklikler ve belirtiler ise menopoz öncesi dönem olarak adlandırılır. Bu geçiş döneminde, hastadan hastaya değişmek kaydıyla, hormon seviyelerinin azalmasına bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkar.
Sıcak basması
Uyku problemleri
Kilo alımı ve şişkinlik
Düzensiz adetler
Memede hassasiyet
Ruhsal değişiklikler
Depresyon
Başağrısı
Bu belirtiler menopozun başlamasından 6 yıl öncesinden başlayabilir ve son adetten sonra bir süre daha devam eder. Menopozdan sonra yumurtalıkların hormona cevabının azalmasına bağlı belirtiler de zamanla daha az görülür.
Muayenede, östrojenin azalmasına bağlı, vajinal dokular daha kızarık, üst cilt tabakası daha ince, ciltaltı kılcal damarlar daha görünür olur. Zamanla östrojen daha azaldıkça yüzeyel dokular daha beyaz izlenir. Vajinal duvarın girintili çıkıntılı yüzayi daha düz bir hal alır. Yumurtalıklar ve rahim küçülür. Myomlar, eğer varsa, menopozal süreçte küçülürler. Kas dokusunun gücü gitgide azalır ve bu durum idrar kaçırma, organ sarkmasına sebep olur. İlişki sırasında ağrı, idrar yaparken ağrı veya rahatsızlık hissi dokuların incelmesine bağlı ortaya çıkar. Menopoz sonrası dönemde kemik erimesi artarak devam eder.
Bu dönemde D vit, kalsiyum, kayganlaştırıcılar, omega 3 tedavisi tüm hastalara önerilebilir. Bitkisel tedaviler, dozları belli olmadığı için çok dikkatli kullanılmalıdır.
Sağlıklı günler…