Menopoz hakkında merak ettikleriniz

Menopoz hakkında merak ettikleriniz

Menopoz bütün kadınların hayatının bir döneminde karşılacakları bir sorundur. Eskiden bu konuyu konuşmaya çekinen kadınlar, artık bu önemli konuda daha çok bilgilenmek istiyorlar. Bu konuyu okuyup araştırıyorlar.Bilmedikleri konuları da doktorlarına danışmaları gerekiyor.

1. Menopoz nedir?
Bir kadının hayatının hayatının orta yaşlarında (45-55 yaş)  adet dönemlerinde bazı değişiklikler meydana gelir, kesin olarak kadının son adeti menopozunu gösterir. Menopoz bazen “hayat değişimi” olarak tanımlanır.

Her kadın sabit sayıda yumurtalık folikülleri ile doğar. Herhangi bir zamanda tüm yumurtalık folikülleri kullanıldığında yumurtalıklar hormonlarının yapımını keserler. Menopoz her kadında farklı yaşta ortaya çıkmakla birlikte, 45-55 yaş arasıdır. Ortalama yaşı 51’ dir.

Menopoz yumurtalıkların östorojen yapımını kesmelerinden itibaren gelişen bir hayat dönemidir. Ömür boyu sürer.

2. Fiziksel değişiklikler
Sıcak basmaları ve gece terlemeleri en sık görülen belirtilerdir. Uykusuzluk ve huzursuzluk şikayetleri olabilir. Bir kaç ay – bir kaç yıl bunlar sürebilir. Terlemeler ve sıcak basmaları sıklıkla yüz, boyun ve göğüs üst kısmına yayılır. Çarpıntı, depresyon, cinsel istek kaybı, vaginal kuruluk, eklem ve kas ağrıları bulunabilir.

Post menopozda kadınlarda erkek tipi kıllanma görülebilir.Kellik nadirdir.Saç kaybı, yüzde kıllanma görülür.

3. Hangi Belirtiler Menopoz Bulgusudur?
Miktar ve süresi değişen, düzensiz adet kanamaları bir gösterge olabilir.Sıcak basmaları, terlemeler, uykusuzluk görülebilir.

Yakınmaların şiddeti kadından kadına farklılık gösterebilir.Bu tip bulguları olmayan kadınlar da vardır.
Hormon testleri ile menopoz mu değil mi anlaşılabilir.

4. Menopoz Bulguları Ne Kadar Sürer?
Menopoz yaklaşık olarak hayatın 42-45 yaşları arasında başlar ve genellikle fiziksel şikayetler en fazla 8 – 10 yıl sürer. Tipik şikayetler sıklıkla yalnızca birkaç yıl görülür. Bununla beraber uzun süreli östrojen eksikliği sonuçları (kemik kaybı ve kalp hastalığı ritminde artış, vaginal kuruluk, vs.) yaşam boyu sürer.

5. Kemik Erimesi (Osteoporoz)Nedir? 
Kemiklerin östorojen azalması ile incelmesidir.Kemik yoğunluğunda ki azalma kırıklara eğilimi arttırır. El bileği, kalça ve omurga en sık östeoporoza bağlı kırık görülen kemiklerdir.1/3 kadında post menopozda kemik erimesi görülür.

Kemik erimesi(östeoporoz) dengeli beslenen sigara içmeyen ve egzersiz yapanlarda engellenebilir. Ancak bazen bu konuda yetersizdir. Yüksek risk görülen olanlarda hormon replasman tedavisi ve kemik yapımını arttırıcı ilaç gerekebilir. Kalsiyumdan eksik diet, sigara, alkol, hareketsiz yaşam tarzı östeoporoz için risktir. Minyon ince yapılı yağ dolgusu az olan beyaz yada Asya ırkından kadınlar östeoporoz açısından daha riskli gruptur.

6. Menopozda İdrar Yoluna Ait Değişiklikler
Menopozda idrar yoluna ait değişiklikler meydana gelebilir. Genel veya local östrojen tedavisi verilir. Vaginal kuruluk, kaşıntı, tekrarlayan vaginal enfeksiyonlar, vaginal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken ağrı,yanma, sık idrara çıkma gibi belirtilerin görülmesi local intra vaginal östrojen tedavisi gerektirir.

7.Menopozda cinsel yaşam 
Vaginal duvarlar inceldiğinden cinsel ilişki de ağrı ortaya çıkar.Bu cinsel isteği azaltabilir.Fakat gebelik korkusunun olmayışı da cinsel isteği arttırabilir.

8. Menopozda gebe kalınabilir mi?
Menopozda hormon yerine koyma tedavisi sırasında gebe kalınabilir.Bu ilaçların gebelik önleyici etkisi yoktur.Sadece son adet tarihiniz üzerinden bir yıl hatta iki yıl geçtiyse artık doğurgan olmadığınız sonucu ortaya çıkabilir.

9. Menopozda yapılması gereken kontroller nelerdir?
Menopozda ilaç alınsın veya alımasın rutin meme kontrolleri, kemik kontrolleri, rutin kan testleri, ultrason kontrolleri yapılmalıdır. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatma Horasan

Op. Dr. Fatma HORASAN, 1961 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlamıştır  Zorunlu hizmetini Sakarya Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Dispanser Baştabibi ve Doğumevi Nüfus planlaması kliniği tabibi olarak yapmasının ardından 1988 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaya başlamıştır. 1992 yılında da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1993-2000 yılları arasında SSK Manisa Soma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Fatma HORASAN, bu süre zarfında 66.140 hastaya muayene etmiş ve 2180 orta-büyük ölçekte ameliyat yapmıştır. 2009 yılında Ege  Üniversitesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi’nden Tüp Bebek Uygulama Serti ...

Etiketler
Menopoz hakkında merak ettikleriniz
Op. Dr. Fatma Horasan
Op. Dr. Fatma Horasan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube