Menisküs hasarında cerrahi için acele etmeyin

Menisküs hasarında cerrahi için acele etmeyin

Merhaba.

Bugün sizlere, her geçen zaman biraz daha sık duyduğunuz menisküs hasarı hakkında tecrübelerimi ve önerilerimi anlatmaya çalışacağım. Her geçen gün bu tanıyı biraz daha sık duyuyoruz, çünkü ülkemizde giderek artan oranda MR tetkiki yapılmaktadır. Bu tetkikin gerekliliği ya da gereksizliği hakkında ki görüşlerimi ayrı bir makale de sunacağım, ancak şu bir gerçek ki, bu kadar sık şekilde çekilen MR sonucunda diz ağrısı çekenlerin menisküs hasarı hatta yırtığı tanısı alması normaldir. Zira ağrısı olsun ya da olmasın rastgele seçilecek bireylerin çoğunda değişik derecelerde menisküs hasarına rastlamak mümkündür. Hele ki "Gonartroz" adı verdiğimiz diz kireçlenmesi olan bireylerde yapılacak  MR görüntülemesinde, menisküs ve diğer bağlarda hasar ya da yırtık, kıkırdak hasarı ya da benzeri patolojileri saptamak normaldir. 

Buraya kadar yazdıklarımın amacı menisküs hasarının ve hatta yırtığının normal bireylerde de görüldüğünü belirtmektir. Burdan yola çıkarak hastaların şu mesajı akıllarında iyi tutması gerekiyor. "Evet, dizim ağrıyor, MR'ımda da menisküs hasarı/yırtığı çıktı, Peki benim ağrımın kaynağı menisküs hasarı mı?" İşte bu sorunun cevabı sizin tedavinizin başlangıç noktasını oluşturur. Zira MR görüntülemesi, sadece tanıyı desteklemek amacıyla çekilmelidir. MR'a bakılarak konulacak tanı doktoru yanlış yönlendirir, hastaya da zaman kaybettirir. Tanı için gerekli olan hastanın hikayesi ve fizik muayenesidir. 

Bu yazıda vurgulamak istediğim mesajı burada yazmak istiyorum. Menisküs hasarınız ya da yırtığınız olması ameliyat olmanız gerektiği anlamına gelmez. Sadece profesyonel sporcularda yaklaşım biraz daha farklılık gösterse de, normal bireylerde menisküs hasarı ya da yırtığı ile gelen hastaları ameliyata göndermemek için her yolu denemek gerekir. Öncelikle hastanın ağrısının kaynağının menisküs ile ilgili olup olmadığını değerlendirmek gerekir, meniskus hasarı olsa bile. Tekrar belirtmem gerekir ki, menisküs hasarı çoğu bireyde vardır ve çoğu zaman rastlantısal olarak tespit edilir. Eğer ağrı kaynağı menisküs hasarı ya da yırtığı olarak belirlenmiş ise, ilk değerlendirme dizin stabilitesi, yani sağlamlığı, üzerine olmalıdır. Eğer diz yeterli stabilite gösteriyorsa, o an için hastaları cerrahiye göndermemeyi tercih ediyoruz, ve hastayı kapsamlı bir rehabilitasyon programına dahil ediyoruz.

Bu rehailitasyon programı sadece ilaçtan ve fizik tedaviden oluşamaz. İlaca ve fizik tedaviye ek olarak, nöralterapi, proloterapi ve PRP, eklem enjeksiyonları,kollojen ve diğer takviyeler, güçlendirme egzersizleri, bantlama ve bandajlama yöntemleri ve diğer tüm tedaviler bu rehabilitasyon programının içinde uygulanmalıdırlar. Bu sıralanan tedavilerin zamanlaması büyük önem arz eder. O yüzden hekimin belirleleyeceği programa uyulması şarttır.

Menisküs hasarı ya da yırtığı dokusal olarak iyileşmese bile bu hastaların büyük çoğunluğu ameliyata gerek kalmadan iyileşmektedir. Özel durumu olan hastalar, stabil olmayan hastalar ve tedaviye yanıt vermeyen hastalar için ameliyat düşünülebilir. Bunun dışında menisküs hasarı ya da yırtığı için önerim cerrahi için aceleci olmayın

iyi ve sıhhatli günlerde kalın.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl

Etiketler
Menisküs hasarı
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl
Manisa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube