Meni nedir? meni ile sperm arasındaki farklar nelerdir?

Meni nedir? meni ile sperm arasındaki farklar nelerdir?

Meni (semen, ejakulat) erkeklerin cinsel uyarıdan sonra orgazmın sonunda penis ucundan yani dış idrar yolundan çıkan yaklaşık 2-7 ml olan üreme sıvıdır.

Meni üremenin devamı için mutlak gereklidir. İçeriğini prostattan, prostatın hemen arkasındaki seminal veziküllerden ve en önemlisi sperm içeren testis ve epididimlerden gelen sıvılar oluşturur. Sperm ise testiste sperm yapıcı hücreler tarafından oluşturulan meninin az bir kısmını oluşturan ürememiz için mutlak gerekli erkek üreme hücreleridir. Meninin içinde sperm hücreleri, sperm hücrelerini aktive eden PSA, çinko gibi birçok enzim ve maddeler vardır.

Erkekte üremenin olabilmesi için beyinde hipotalamus ve hipofizden salgılanan sperm yapımını uyaran hormonların yeterli olması ve bunlara yumurtalarda (testislerde) sperm yapımı için gerekli sertoli hücrelerinin sağlam ve bu spermleri kadının yumurtasıyla buluşturacak epididim, vaz deferens, prostat, seminal vezikül ve üretranın hem sağlam hem de görevlerini yapıyor olması gereklidir.

Beyinde hipotalamustan GnRH (gonadotrop relasing hormon) hipofiz bezinden follikül sitümile edici hormon ( FSH )’un salınımını uyarır.

Bu hormon kan yoluyla testislere (yumrtalara ) gelir ve burada sperm yapımını sağlayan sertoli hücrelerinden sperm yapılmasını sağlar. Yapılan tam olgunlaşmamış spermler olgunlaşma sürecinden sonra testisin hemen bitiminde epididim bezi organına gelir ve burada depolanır.

Cinsel uyarıyla spermler epididimden  vaz deferens organıyla prostata taşınır. Buradan prostatın, seminal veziküllerin, bulboüretral bezlerin sıvısıyla birleşerek meniyi oluşturup idrar yolundan dışarıya boşalma gerçekleşir.

Bu durum cinsel ilişki sırasında gerçekleşti ise meni vajene ulaşır ve meni içindeki spermler kadının yumurtasına doğru yolculuk gerçekleştirir ve ortam uygunsa spermlerden birisi yumurtayı döller ve gebelik gerçekleşmiş olur. Spermelrin bu yolculuğu için meni içinde seminal vezikül, prostat ve bulboüretral bezlerin sıvılarının olması gerekir. Meni protein, karbonhidrat ve mineral açısından oldukça zengindir.

Üremenin oluşabilmesi için erkekte bir boşaltmada en az 15 milyon sperm olması ve yarısının hareketli olması gereklidir. Sperm hücresi gözle görülemez ancak mikroskopla baş boyun ve kuyruk kısmı görülebilir.

Ayrıca hareketleri ve morfolojisi değerlendirilebilir. Gebelik için en az %4 hiç kusursuz sperm olması gereklidir.

Sonuç olarak meni ile sperm aynı şey değildir. Sperm olmadan da meni olabilir. Yumurtalarda hiç sperm üretilmese bile boşalma sırasında normal miktarda meni çıkabilir. Bu testisten değil de prostat, seminal vezikül ve bulboüretral bezlerden gelen sıvılardır.

Meni içinde sperm hiç olmayabilir, az olabilir veya hiç olmayabilir. Nihayetinde; Boşalma sırasında çıkan sıvıya meni, ejakulat ya da semen, bu sıvı içinde testisten gelen ve üremeyi sağlayan hücrelere de sperm diyoruz.

Bu makale 16 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Abdullah Armağan

Prof.Dr Abdullah Armağan, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak 1992 yılında Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayıp 2002 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

2003-2008 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2009-2010 yıllarında aynı fakültede Doç. Dr. Olarak çalıştı. 2004-2005 yıllarında bir yılı aşkın süreyle ABD Boston Üniversitesi, Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü’nde araştırmacı olarak,2010-2015 yılları arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,aynı üniversitede 2015 yılında Prof. Dr. ünvanını aldı. 2016- Mart 2019 yılında Bahçelievler Medicalpark Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına Mart 2019 yılı itibari ile özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sperm
Prof. Dr. Abdullah Armağan
Prof. Dr. Abdullah Armağan
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube