Menenjit enfeksiyonu beyin ve sinir sistemini saran zarın iltihabı olup ölümle sonuçlanan ciddi enfeksiyondur. %10’u ölümle,%20’si ise zeka geriliği, görme ve işitme kaybı, konuşma bozukluğu gibi kalıcı hasarlar ile sonuçlanmaktadır.
Türkiye’de çocukluk çağı menenjitinin sık görülen etkeni meningokok B’dir olup en sık 5 yaş altında görülmektedir. Bunun da %75’i 1 yaş altında görülür.
Damlacık yoluyla yayılmaktadır. Hastalık bulaşıcı olduğu için hasta ile yakın teması bulunan kişiler özellikle aile üyeleri risk altındadır ve bebekler en savunmasız gruptur.
Belirtileri:Ateş, kusma, baş ağrısı, yemeği reddetme, bitkinlik, üstüne cam bardak ile bastırıldığında rengi solmayan leke şeklinde kırmızı döküntüler.
Tam ve etkin koruma sadece aşı ile mümkündür. Bakterinin A,B,C,W,Y tiplerine karşı aşılar geliştirilmiştir. Hastalığı önlemek için çocuğunuzun mevcut bütün tiplere karşı aşılı olması gerekir.
Türkiye, Dünya Sağlık Örgüt’ü verilerine göre orta riskli grupta olup aşının uygulanması önerilmektedir. 2013 ‘ten beri A,C,Y ve 2018’den beri de B tipine karşı olan aşılar ruhsatlı olarak ülkemizde kullanılmaktadır.