Memedeki kitlenin kesin tanısı nasıl konulur?

Memedeki kitlenin kesin tanısı nasıl konulur?

BİR HASTANIN MEME KANSERİ OLUP OLMADIĞININ KESİN TANISI NASIL KONULUR? 
Kesin tanı daima biyopsi (memeden doku örneği alınması) ile mümkündür.

BİYOPSİ NE ŞEKİLDE ALINIR? İğne ile veya lokal anestezi altında açık teknikle doku örneği alınabilir.

İğne biyopsisi elbette daha kolay, daha kısa ve daha pratik bir işlemdir. Ancak küçük iğnelerle çoğu zaman doku düzeyinde değil serbest hücreler biçiminde örnek alınabilir. Halbuki bazı hastalıkların tanısı için hücreler arasındaki organizasyonun (tek tek tuğlaların değil duvarın yapısının) da incelemesi gerekebilir. Bu nedenle kıymık şeklinde bir doku örneği çıkartan kalın iğneler (core biyopsi iğneleri) geliştirilmiştir. Yine de iğnenin sertliğin hangi kısmına batırıldığına bağlı olarak sonuç değişebilir. Bu nedenle iğne biyopsisinin kitleyi tam olarak temsil edip etmediği her zaman tartışmaya açıktır. Patoloji raporlarına göre ince iğnelerde %20-30, kalın iğnelerde %5-10 civarında yetersiz örnekleme söz konusu olabilir.
 

Açık biyopsi daha emin bir yoldur. Açık biyopsiyle cerrahın sertliği doğrudan görerek, hastalığı temsil ettiği teyit edilebilen daha büyük bir doku örneği alması mümkündür. Sonuçta biraz daha zahmetli ancak daha garanti olan yol; sertlik bölgesini lokal anesteziyle uyuşturarak yapılan 1-2 cm kesiden açık teknikle doku örneği almaktır.

KİTLELERE BİYOPSİ YAPILMASI KİTLENİN TÜRÜNÜ-HUYUNU DEĞİŞTİRİR Mİ? Hayır. Kitlenin kötü huylu olup olmadığını belirleyen şey hücre yapısıdır. Neşter sadece dokuları kesmeye yarar, hücreleri değiştiremez.

TANI İÇİN KANDAN BAKILAN TÜMÖR BELİRLEYİCİLER KULLANILABİLİR Mİ? Tümör belirleyiciler tanı koymak için yeterince güvenilir değildir. Ancak tanısı olan hastaların takibinde değerlidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1993 yılında Erzurum Mareşal Çakmak Hastanesi' nde askerlik görevini yapmıştır. 1995-1997 yılları arası Erzurum Numune Hastanesi' nde, Ocak-Temmuz 1997' de Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi' nde, Temmuz 1997' de Gaziantep Devlet Hastanesi' nde, 2001 yılında M. Ülker Acil İlk Yardım ve Travmatoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Genel Cerrahi Klinik Şef Muavini, 2001-2007 yılları arası  Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi' nde Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Başhekim Muavini, 2007 ...

Etiketler
Meme kanseri tanısı
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube