Memede veya mammografide mikrokalsifikasyon saptanması

Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
7 Şubat 20183044 görüntülenme
Randevu Al
Memede veya mammografide  mikrokalsifikasyon saptanması

Meme dokusu içinde bulunan kalsiyum birikimlerine meme kalsifikasyonu (kireçlenme, çökelek) adı verilir. Bunlar çok küçük odaklar olup, elle hissedilemezler, ancak mammografide fark edilirler. Bunlar genellikle iyi huyludur ama sıkı kümeler halinde bulunan meme kalsifikasyonları meme kanserini işaret edebilir. Memede görülen pleomorfik kireçlenmelerden şüphelenmek gerekir.

Mikrokalsifikasyonlardan her zaman korkmamak gerekir. Bunların çoğu iyi huylu mikrokalsifikayonlardır.  Memede daha önce yapılmış cerrahi girişimler, meme yaralanmaları, meme iltihapları (mastit), deri veya kan damarlarının kalsifikasyonları, meme kistleri de meme de mikrokalsifikasyon oluşumuna yol açar.

Kalsifikasyonlar mamografi ile takip edilir ve meme MR da gerekebilir. Şüpheli pleomorfik mikrokalsifikasyonlarda tanısal olarak girişimde bulunmalı ve hastaya tam tanısı konmalıdır. Tanı ve tedavi de vakumlu biopsi, telle işaretleme yapılabilir. Çıkan patoloji sonucuna göre tedaviye karar verilir.

Etiketler

MammografiMeme kanseriMamografi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Bülent Çitgez

Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır