Meme ultrasonu nedir? hangi hastalıklarda kullanılır?

Meme ultrasonu, ses dalgaları vasıtasıyla meme dokusunun incelenmesini sağlayan özel bir görüntüleme sistemidir.

Meme ultrasonu nedir? hangi hastalıklarda kullanılır?

 

Meme ultrasonu, ses dalgaları vasıtasıyla meme dokusunun incelenmesini sağlayan özel bir görüntüleme sistemidir.

Memenin radyolojik görüntülemesinde en sık başvurulan yöntemlerden biri olan meme ultrasonunun meme kanserinin tanı ve tedavisinde önemli bir yeri bulunuyor. Radyasyon içermemesi nedeniyle her yaşta rahatlıkla kullanılabilen meme ultrasonu, ses dalgaları vasıtasıyla meme dokusunun incelenmesini sağlayan özel bir görüntüleme sistemi olarak tanımlanıyor.

Meme ultrasonu nedir?

Ses dalgaları vasıtasıyla meme dokusunun incelenmesini sağlayan özel bir görüntüleme sistemidir. Radyasyon içermez ve herhangi bir özel hazırlığı yoktur. Meme kanserinin tanı ve tedavisinde önemli bir yeri bulunan meme ultrasonu, meme incelemesinde en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Radyasyon içermemesi nedeniyle hamilelik dönemi dahil her yaştaki kadında rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Meme ultrasonu hangi hastalıklarda kullanılır?

Meme ultrasonu kadınlarda ve erkeklerde meme kanseri şüphesinde, meme hastalıklarının ayırıcı tanısında ve biyopsi gibi girişimsel işlemlerde kılavuz olarak sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra meme ultrasonuna başvurulma nedenleri şöyle sıralanmaktadır:

       Memede ele gelen kitlenin var olması,

       Meme kanseri şüphesi taşımayan ancak yoğun meme parankimine sahip kadınlarda mamografiye yardımcı olarak,

       Mamografi ve meme MR tetkikleri sonucunda şüpheli durumlar ile karşılaşılması,

       Hamilelik-emzirme dönemlerinde meme dokusunda şikayetler yaşanması,

       Meme implantlarının durumlarının değerlendirilmesinde,

       Biyopsi gibi girişimsel uygulamalar sırasında rehberlik amacı ile

       Erkekte meme hastalıklarının tanısının konulmasında ultrasona başvurulmaktadır.

Meme ultrasonunun avantajları nelerdir?

Meme kanserinin erken teşhisinde büyük bir öneme sahip olan bu uygulama ile memenin iç yapısı derinlemesine incelenebilir. Meme ultrasonu radyasyonsuz bir işlem olduğu için hamileler için de rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Memede kitle varsa iyi ya da kötü huylu olması ile ilgili olarak biyopsi yöntemi uygulanacaksa işlem ultrason eşliğinde gerçekleştirilebilir.

Uzm. Dr. Serhan Çallak

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serhan Çallak

Uzm. Dr. Serhan Çallak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2004 yılında mezun oldu, Radyoloji ihtisasını İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tamamladı. Profesyonel meslek yaşantısına 2004 yılında başlarken, İzmir ve Kütahya illerinde görev yaptıktan sonra, 2013 yılında memleketi Aydın’a dönerek Özel Medinova Aydın Hastanesi’nde (eski ismiyle Medline Aydın Hastanesi) Radyoloji Uzmanı olarak çalışmaya başladı.  Radyoloji Uzmanlığına ek olarak, 2016 Şubat- 2018 Ocak tarihleri arasında Başhekim/Mesul Müdürlük görevlerini başarı ile yürüttü. Özel Medinova Hastanesinde yaklaşık 10 yıl Radyoloji Sorumlu Hekimi olarak görevine devam ettikten sonra Ekim 2022 itibariyle; hastalarına daha verimli ve kaliteli hizmet verme amacıyla muayenehanesinde hizmet vermeye başladı. Muayenehaneleri koşullarında en güncel ve donanımlı Ultrason-Doppl ...

Etiketler
Mamografi radyasyonu
Uzm. Dr. Serhan Çallak
Uzm. Dr. Serhan Çallak
Muğla - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube