Doktorsitesi.com

Meme Tümörü Nedir?

Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
1 Şubat 2018102 görüntülenme
Randevu Al
Meme Tümörü Nedir?

Meme dokusunu oluşturan temel yapı blokları hücrelerin, büyümesini düzenleyen ve onları sağlıklı tutan genlerin, zamanla mutasyona uğrayarak doğal süreçleri dışında kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle memede oluşan yumrulara Meme Tümörü adı verilir.

Bu tümörler iki ayrı ana başlıkta ele alınır:

Benign Tümörler: Tümörlerin sağlık için tehlike oluşturmayan iyi huylu olanlarına Benign Tümörler denir ve bunlar kanser tehlikesi oluşturmazlar. Hücreleri görünüşte normaldir ve yavaş büyürler. Yakın dokuları istila etmezler ve vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar. Benign meme tümörlerinin birçok türü vardır. Bunlardan bazıları rahatsızlık verebilir ya da ağrıya neden olabilir bu nedenle tedavi edilmeleri gerekir.

Malign Tümörler: Bu tür tümörler kanserlidir ve araştırılmadan kendi haline bırakılırlarsa kötücül hücreler vücudun diğer bölgelerine de yayılabilirler. Meme kanseri, memedeki hücrelerden oluşan malign bir tümör sonucu gelişir. Zamanla kanser hücreleri yakındaki sağlıklı göğüs dokusuna sonrasında da lenf bezlerine yayılabilir. Kanser hücreleri lenf bezlerinden vücudun diğer bölgelerine de yayılan bir yol izlerler. Göğüs kanserinin evresi, kanser hücrelerinin orijinal tümörün ötesine ne kadar ilerlediğini gösterir.

Meme kanseri genetik bir anormallik nedeniyle oluşur ancak, bu kanserlerin yalnızca % 5-10'u kalıtsal bir anormallikten kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, göğüs kanserlerinin % 85-90'ı yaşlanma sürecinin sonucunda ortaya çıkan genetik bozukluklardan kaynaklanmaktadır.

Birçok iyi huylu meme tümörü, meme kanseri semptomlarını taklit eder, bu nedenle tanı için bazı testlere zaman zaman da biyopsiye ihtiyaç duyulabilir. Melign Meme tümörlerinde erken tanının yaşamsal önem taşıdığı düşünüldüğünde kişinin kendi kendine meme muayenesini hekiminden öğrenmesi ve belirli aralıklarla kendini muayene etmesi, hekimin gerekli gördüğü tarama testlerini belirli aralıklarla yaptırması çok önemlidir.

Etiketler

Meme tümörüMeme tümörü tedavisiMeme kanseri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Bülent Çitgez

Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır