Meme kanseriyle ilgili bilmeniz gereken 7 şey

Meme kanseriyle ilgili bilmeniz gereken 7 şey

Dünyada her yıl 50.000'den fazla kadına meme kanseri teşisi konuyor. Başka bir deyişle her sekiz kadından biri yaşamları boyunca en az bir kez meme kanseriyle yüz yüze gelmekte. En sık görülen kanser tiplerinden biri olmakla beraber meme kanseri hayatta kalma oranı en yüksek olan kanser türlerinden biri. Erken teşhis, geliştirilmiş tedaviler, tarama programları ve artan farkındalık, teşhis sonrası hayatta kalma oranını arttıran en önemli faktörler.

Meme kanseri ile ilgili farkındalığınızı arttıracak ve bilmeniz gereken 7 şey şöyle sıralanabilir :

Meme Kanseri Her Kadında Aynı Değildir

Memenin farklı yerlerinde büyüyen değişik meme kanseri türleri vardır. Hastalık her kadın için aynı değildir. Farklı aşamalarda teşhis edilebilir veya farklı oranlarda büyüyebilir. Bazı kanserler diğerlerinden daha agresif olabilir. Meme kanseri tedavisi bireysel olarak değerlendirilmelidir. Yani bir kişi de en iyi sonucu veren uygulama diğer bir kişi için faydalı olmayabilir.

Meme Kanserlerinin Çok Az Bir Oranı Kalıtsaldır.

Meme kanserinde en büyük yanılgılardan biri, ailedeki bir kişiye hastalık teşhisi konduğunda diğer fertlerde de kanser olacağı düşüncesidir. Oysa, meme kanserlerinin çok az bir bölümü kalıtsaldır. Birçok insan göğüs kanserinin tümünün genetik olduğunu düşünse de meme kanserlerinin yalnızca % 5'i bir genin kalıtımından kaynaklanır.

ğüslerinizin nasıl göründüğünü ve onları nasıl hissettiğinizi bilmeniz erken teşhis için çok önemlidir.

Bütün kadınlar göğüslerinin farkında olmalı, farklı veya anormal bir durum fark edilir edilmez doktoktora başvurmalıdır. Göğüslerinizin neye benzediğini bilmek, gelecekte oluşacak değişiklikleri farketmenize yardımcı olur. Göğüslerinizle birlikte koltuk altı, köprücük kemiği ve göğüs yanlarını da kontrol etmek önemlidir. Bu nedenle duşta, banyoda veya yataktayken kendinizi en rahat hissettiğinizde kendi kendinize göğüslerinizi kontrol edin.

Memedeki Yumrular Her Zaman Kanser Anlamına Gelmez.

Göğüsteki bir yumru, göğüs kanserinin en bilinen belirtisidir. Ancak her yumru kanser olmayabilir. Bunların çoğu kanser olmayan iyi huylu yumrulardır. Ancak mutlaka araştırılıp kanser olup olmadığı saptanmalıdır.

5. Göğüs taraması hayat kurtarır: Erken teşhisin yaşamsal önem taşıdığı meme kanserlerinde, belli aralıklarla yapılan göğüs taramaları çok büyük önem taşır. İçinde bulunduğunuz risk grubuna göre belli aralıklarla doktorunuzun belirleyeceği tarama ve testleri yaptırarak meme kanserinden korunabilirsiniz.

6. Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı

Sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek meme kanseri riskinizi gerçekten düşürmenize yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma, alkolü sınırlama ve ideal bir kiloyu korumanın vücuttaki kanser risklerini azalttığını artık biliyoruz. Yaşam tarzınızı düzenleyerek yaşlanmayla birlikte artan meme kanseri riskinizi de yavaşlatmanız mümkün.

7. Erkekler de Meme Kanseri Olabilir

Birçok insan bunun farkında olmasa da , meme kanseri erkeklerde de görülebilmekte. Erkeklerde de kadınlardaki gibi meme dokusu bulunur. Ancak kadınlara oranla daha azdır ve erkeklerde de bu bölgede kanser kadınlara göre çok daha az oranda olsa da gelişebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Meme kanserleri
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube