Meme kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Meme kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Genlerle ilgili bazı özellikler

Ailede meme kanseri öyküsü olması 
Obezite
55 yaşın üzerinde olmak
İlk adetin 12 yaşından önce görülmüş olması 
35 yaşına kadar doğurmamış olmak 
Menapoza 55 yaşından sonra girilmesi
Menapoz döneminde hormon takviyesi tedavisi
Alkol kullanımı
Radyasyona maruz kalmış olmak

Genel olarak bir kadının ömrü boyunca meme kanserine yakalanma oranı %8-10 civarıdadır. Yukarıda sayılan özellikleri taşıyan kadınlarda bu oran belli ölçülerde artar.

Bir kadında bu risk faktörlerinden bir ya da birkaçının bulunması o hastada illa ki meme kanseri gelişeceği anlamına gelmez Diğer taraftan bir kadında risk faktörlerinin hiç birinin bulunmaması da o hastanın meme kanseri olmayacağı anlamına gelmez. Örneğin ailede önceden bir meme kanseri olgusunun olması bir risk artışına yol açar. Ancak meme kanseri teşhisi konulan her dört hastadan üçünün ailesinde önceden bir meme kanseri olgusu bulunmadığı görülür.

 MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ NEDİR? 

Meme kanseri erken tanı konulduğu takdirde başarıyla tedavi edilebilin bir hastalıktır. Hastaların çoğu tedavi sonucunda olağan yaşantılarına yakın bir yaşam sürdürebilirler. 

MEME KANSERİNİN ERKEN TANISI İÇİN TARAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi, yılda bir kez Genel Cerrahi Uzmanı tarafından yapılan meme muayenesi, 40 yaşından sonra ise yılda bir kez mamografi.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1993 yılında Erzurum Mareşal Çakmak Hastanesi' nde askerlik görevini yapmıştır. 1995-1997 yılları arası Erzurum Numune Hastanesi' nde, Ocak-Temmuz 1997' de Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi' nde, Temmuz 1997' de Gaziantep Devlet Hastanesi' nde, 2001 yılında M. Ülker Acil İlk Yardım ve Travmatoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Genel Cerrahi Klinik Şef Muavini, 2001-2007 yılları arası  Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi' nde Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Başhekim Muavini, 2007 ...

Etiketler
Meme kanserinde erken teşhisin önemi
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube