Memenin daha estetik görünüme kavuşturulması amacıyla yapılan işlemlerden birisi de meme büyütme (meme augmentasyonu) ameliyatıdır. Meme büyütme ameliyatında meme dokusunun altına yerleştirilen protez yardımıyla memenin daha büyük görünümlü hale gelmesi sağlanır.
Silikon ile protez ile meme büyütme günümüzde oldukça güvenli bir yöntemdir. Ancak meme büyütme isteği olan hastaların en çok sorduğu sorulardan birisi protezin (silikonun) güvenilir olup olmadığıdır. 1960’lı yıllara kadar olan dönemde yetersiz bilgi ve endüstriel veya sıvı silikonun kontrolsüz kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan ciddi komplikasyonlar muhtemelen silikona karşı bir önyargı oluşmasına sebep olmuştur.
İlk silikon protezin uygulandığı 1962 yılından günümüze kadar protez üretici firmalar sürekli olarak daha düşük komplikasyon oranlarına sahip ve daha doğal hissi uyandıran bir protez üretmenin gayreti içerisinde olmuştur. Üretilen meme protezleri dayanıklılık ve vücuda etkisine dair onlarca testten geçtikten sonra kullanıma sunulur. Sonuç olarak şu anda kullanılan 6. jenerasyon meme protezleri doku uyumu mükemmele yakın olan ve oldukça güvenilir implantlardır. Temel olarak yuvarlak ve damla şeklinde olmak üzere iki farklı formu olan meme protezleri çok farklı ebatlarda üretilmektedir.
Büyütme ameliyatların dışında; göğüs duvarı veya memenin gelişim anomalisi olan hastalarda deformitenin giderilmesi amacıyla da meme protezleri kullanılabilir. Ayrıca emzirme ya da kilo verme sonrasında meme hacminde azalma olan hastalarda memenin dolgunluğunu sağlamak amacıyla meme büyütme yapılabilir. Bazı hastalarda gevşeklik ve sarkıklığın giderilmesi de gerekmektedir. İhtiyaç varsa sarkma düzeltilirken meme başları da normal konumlarına getirilebilir.
Meme büyütmeyi her hasta kendine özgü kişisel sebeplerle ve beklentilerle istemektedir. Bunun yanı sıra işlem memenin ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır. Meme tabanı ebatları, meme dokusunun kalınlığı, memenin göğüs duvarındaki yerleşimi ve memeler arasında asimetri ve memede sarkma olup olmadığı gibi hususlar uygulanacak cerrahi işlem için yol gösterici olmaktadır. Tüm bu veriler ve beklentiler ışığında hasta ve doktor fikir alışverişinde bulunarak yaklaşık olarak memenin ne kadar büyütüleceğine karar vermelidir.
Hastanın, meme büyümesinin ne kadar fark edilebilir olmasını istediği ve ameliyat konusundaki motivasyonu seçim için belirleyici olacak faktörlerdir. Kullanılacak protez yukarıdaki bilgiler ışığında hasta ve doktorun karşılıklı olarak fikir alışverişi sonucunda seçilebilir. Yine de ameliyata birden fazla boyutta protez seçeneği ile girmek gerekmektedir. Bu sebeple belirlenen protez boyutuna yakın boyutta birkaç adet protez ve bunların kopyası olan deneme protezleri (sizer) ile ameliyat öncesi hazır edilir.
Meme büyütme ameliyatı 1,5-2 saat kadar sürmektedir. Ameliyata meme altı katlantısı, meme başı çevresi veya koltuk altı bölgesinde protezin geçebileceği büyüklükte yapılan bir kesi ile başlanır. Bu kesi vasıtasıyla protezin protezi yerleştirileceği cep hazırlanır. Daha sonra “sizer” adı verilen geçici protezlerle deneme yapılarak hangi boyuttaki protezin en uygun olacağına karar verilir ve bundan sonra gerçek protez yerleştirilir.
Ameliyat sonrası ağrı, şişlik ve morluklar olması normaldir. Meme sıkı pansuman ya da özel bir sütyen ile desteklenmelidir. Ağrı şikâyeti günden güne azalır; hasta 1-2 hafta içerisinde günlük aktivitelerine dönebilir. 2-3. haftalarda şişlik ve morluklar geriler. Ameliyat sonrası dokulara uygun bir form vermek için en az 3 hafta süreyle özel bir sütyen kullanmak gerekir. Hasta 4-6 hafta süreyle ağır kaldırmaktan ve zorlayıcı egzersizlerden kaçınmalıdır. Başlangıçta kırmızı ve belirgin olan izler gün geçtikçe solar ve daha az belirgin hale gelir. İzlerin son halini alması 6 ay ile 1 yıl hasar sürmektedir.
Merak edilenler bazı sorulara cevaplar
Meme protezlerinin ömrü: Meme protezleri ömür boyu kullanacak şekilde tasarlanmış ve üretilmişlerdir. İlk protez uygulaması yapılan T. Jean Lindsey isimli kadın halen hayattadır ve 1962 yılından beri aynı protezlerle yaşamını sürmektedir. Meme protezi üreticileri ürünlerine 10 yıl garanti vermektedir.
Meme protezlerinin radyolojik incelemelere etkisi: Ultrasonografi mamografi, tomografi veya magnetik rezonans görüntüleme gibi tetkiklerin yapılmasına engel değildir. Bu nedenle her kadında 40 yaşından sonra taraması amacıyla önerilen tetkikleri de etkilemez.
Meme protezleri kanser yapar mı: Meme protezleri meme kanserine yol açmaz. Bir dönem kullanılan meme protezlerinin ACL ismi verilen bir çeşit kötü huylu tümörlerin oluşumuna sebep olduğu saptanmıştır. Bu protezler bugün artık üretim yapmayan Allergan isimli firmanın bazı protezlerinde rastlanmıştır. Bu tümörün gelişme riski o denli düşüktür ki, sorunlu protezlerin yerleştirildiği hastalarda semptomatik değilse protezlerinin çıkarılmasına gerek olmadığı bildirilmiştir. Günümüzde üretim yapan firmalarla ilgili bir problem yoktur.
Hamilelik ve süt verme: hamilelik ve süt verme döneminde meme dokusu büyüyeceği için ve sonrasında küçüleceği için memede sarkma ve gevşeme olabilir. Bu durumda istenirse sarkmaya yönelik cerrahi müdahale yapılabilir. Protez daha büyük boyutla değiştirilebilir.
Yağ enjeksiyonu ile meme büyütmek mümkün mü: Evet yağ enjeksiyonu ile dememe büyütmek mümkündür. Ancak vücudun başka bir yerinden alınarak aktarılan yağın yaklaşık yarısı ancak aktarıldığı yerde yaşamını devam ettirebilmektedir. Bu sebeple ihtiyaç duyulanın iki katı oranda yağ alınması gerektirir. Ayrıca aktarılan yağ dokusunda meydana gelen değişiklikler. Meme kanseri taramalarında yanlış yorumlamalara yol açabileceğinden çok tavsiye edilmez.