Mavi balina diye birşey…

Mavi balina diye birşey…

Teknolojinin hayatımıza her geçen gün daha çok girmesi ile artık evimiz en güvenli yer olmaktan uzaklaştı. Eskiden çocuğumuz evdeyse içimiz rahattı, şimdi ise çocuğumuz evde internet ile dünyanın her yerine ulaşabilir, her türlü riske açık bir konuma gelmiş oldu.

 Bilgisayar oyunlarının çocukların zamanı iyi kullanma, kriz çözme ve hızlı karar verme gibi olumlu etkileri olmasına rağmen, fazla oynanması sosyal içe kapanma, öğrenme güçlüğü, ders başarısızlığı, şişmanlık, iskelet ve kas sisteminde bozulmalar, görme bozukluğu, epilepsi, anksiyete, depresyon, cinsel kimlik karmaşası, intihara kadar gidebilen psikiyatrik sorunlar gibi olumsuz etkilere neden olabilir.

  Son zamanlarda Mavi Balina Oyunu oynayan gençlerin intihar ederek hayatlarına son verdiklerine şahit oluyoruz. Oyunun adının ağa takılan devasa bir mavi balinadan veya balinaların zaman zaman açıklanamaz bir şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olmasından geldiği iddia ediliyor.

  Rusya’da geliştirilen ve sosyal medya üzerinden yayılan Mavi Balina oyunu daha çok ergenlik öncesi çocukları ve ergen gençleri hedef alıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna davet etmeye çalışıyorlar. Oynayanlardan 50 günlük sürede çoğu şiddet içeren 50 talimat yerine getirmesini istiyorlar. Belli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli müzik dinlenmesi, kol ve bacakların kesilmesi gibi aşamalar oyunda yer alıyor. Oyuncu her geçen gün oyundaki rolüne kendini kaptırıyor ve özdeşim kurabiliyor, kendini oyundaki rolü ile aynı kişi gibi değerlendirebiliyor. Oyunun hedef kitlesi olan dokuz ile onaltı yaş arası çocuklar oyundan daha çok etkilenebiliyorlar. 50. günün sonunda oyundaki kişi ile kendini aynı gören oyuncuya son aşama olarak yüksekten atlayarak ve kendini asarak intihar etme komutu veriliyor. İntihar vakaları da bu son aşamada görülüyor.

  Mavi Balina Oyunu için birçok ülkede önlemler alınmış durumda… Bizler de ebeveynler olarak çocuklarımızda aniden olan duygu ve davranış değişikliklerine dikkat etmeli, çocuklarımızın internette ne yaptıklarından, hangi oyunları oynadıklarından, kimlerle irtibat halinde olduklarından haberdar olmalıyız. 

ÇÜNKÜ;

HABERDAR OLMADIĞIMIZ ŞEYİ KONTROL EDEMEYİZ 

HABERDAR OLMADIĞIMIZ ŞEYE MÜDAHALE EDEMEYİZ

Bu makale 2 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. M. Süleyman Atabek

Uzm.Dr M.Süleyman Atabek, 14 Eylül 1969 tarihinde Sakarya’nın Hendek İlçesinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bursa Çekirge Çocuk Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan almış ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı  olmuştur. 2002-2009 yıllarında Bursa Çekirge Çocuk Hastanesi’nde, 2009-2011 yıllarında Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi’nde Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı olarak çalıştı. Mesleki çalışmalarına 2011 yılından beri özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Evli, iki çocuk babası ve orta düzeyde İngilizce bilmektedir.  Hipnoz, psikanalitik psikoterapi, bireysel ve grup terapisi, aile terapisi ve oyun terapisi birikim ...

Etiketler
Teknoloji bağımlılığı
Uzm. Dr. M. Süleyman Atabek
Uzm. Dr. M. Süleyman Atabek
Bursa - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube