Mastit

Mastit

Mastit dediğimiz meme abseleri ile en sık emzirme döneminde karşılaşırız.  Bu dönem her kadın için farklı seyredebilse de meme abselerinin başlıca iki sebebi vardır. Birincisi meme ucunda emzirmeye bağlı oluşan çatlaklar ve bu çatlaklar yoluyla meme içi kanallara ulaşan mikroorganizmalar nedeniyledir. En sık etken bebeğin ağzı dolayısı ile stafilokok enfeksiyonlarıdır.

Tedavide uygun antibiyotikler ve yanı sıra sık sık memenin boşaltılması önerilir. İkinci en sık neden bebeğin ilk aylarında anneyi güçlü ememesi ve memede sütün kalmasıdır. Süt stazı denen bu durumda süt kanallarının tıkanması ve enfeksiyona meyil oluşur. Tedavi farklı değildir. Uygun antibiyotik ve bebeğin emmesi bittikten sonra memede kalan sütün tamamen boşaltılmasıdır. Bunun için süt pompaları kullanılabilir. Fazla süt daha sonra kullanılmak üzere steril kaplarda dondurulabilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Gül Dağlar

Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 16 Mart 1970 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 1999 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminden sonra 1999 - 2019 yılları arasında ihtisasını yaptığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiş bu süre içerisinde üst - alt cerrahi endoskopi eğitimi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahi Endoskopi Ünitesi'ne devam etmiştir. 2010 yılında ''Doçent Doktor'' 2014 yılında Eğitim Görevlisi Unvanlarının sahibi olan Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 2014 - 2019 yılları arasında ...

Etiketler
Mastit
Doç. Dr. Gül Dağlar
Doç. Dr. Gül Dağlar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube