Manuel Terapi’nin, özel eğitimleri almış fizyoterapistler tarafından uygulanan, özel birtakım teknikleri içeren, vücudun biomekaniklerini kullanan ve insanın doğal hareket etme yeteneğinden referans alan uygulamaları içermektedir. “ Özellikle boyun, bel, sırt, omuz ve dirsek, çevresindeki kaslarda meydana gelen ağrı, spazm ve baskıları giderme için kullandığımız oldukça etkili bir yöntemdir. Eklemlerde oluşan fonksiyon bozukluğunun giderilmesi amacıyla mobilizasyon, manipülasyon gibi özel teknikler kullanılır.”
Manuel Terapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Manuel Terapi’nin kas ve eklem sistemi ile ilgili birçok hastalığın tedavisinde uzun yıllardan beri başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Bel Rahatsızlıkları, (Bel Fıtığı, Eklem Blokajları, Kanal Daralması, Bel Kayması)
Diz Rahatsızlıkları, (Menüsküs Yırtığı, Ön, Yan, Çapraz ve Arka Bağ Yırtığı, Diz Protezi sonrası rehabilitasyon)
Kalça Problemleri, (Kalça Çıkığı, Kalça Protezi sonrası rehabilitasyon)
Dirsek problemleri, (Tenisçi Dirseği, Golfçü Dirseği)
Omuz problemleri, (Sinir Sıkışması, Kas Yırtılması, Donuk Omuz, Sıkışma Sendromu)
Skolyoz, (Omurga Eğrilikleri)
Sakroiliak, (Kuyruk Sokumu, Pöç Ağrısı)
Sinir Sıkışmaları, (Radial, Median, Ulnar Sinirler)
Postural Kifoz, (Kamburluk)
Eklem Problemleri
Ayak Bileği Rahatsızlıkları, (Halluksvalgus, Tarsal Tünel Sendromu, Topuk Dikeni)
El Bileği Rahatsızlıkları, (Karpal Tünel Sendromu)
Kırık sonrası rehabilitasyon
gibi problemlerin tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
Manuel Terapi Nasıl Bir Tedavi Yöntemidir? Kimlere Uygulanır?
Manuel Terapi’nin uzman fizyoterapistler tarafından tamamen elle yapıldığını belirterek, tedavi içerisinde de farklı hızlarda (yavaştan hızlıya) hareketler içeren mobilizasyon / manipülasyon gibi yöntemlerinde kemik ve eklemleri bükmek, çekmek veya kuvveti itmek (hafiften kuvvetliye) ve germek için kullanılır. “Bu uygulamadan önce detaylı bir fizik muayene şarttır. Kırıkları olan hastalarda, ilerleyici kuvvet kaybı yaşayan hastalarda, sistemik kemik hastalığı yaşayanlarda, enfeksiyonları olanlarda, kanser hastalarında uygulanmaması gerekmektedir. Tamamen donmuş eklemlerde uygulamadığı gibi, eklemlerde aşırı gevşeme olması durumunda da manuel terapi yöntemini uygulanmaz. Manuel Terapi öncesi vücuttaki deformite ve olası patolojiler saptanıp bunlara yönelik tedaviler planlanır. Manuel terapist tedavi yöntemlerini uygularken hem vücudun ortaya çıkardığı güç mekanizmalarını kullanır hem de ellerini kullanır. Yani dışardan bir ilaç, cihaz veya elektriksel yöntem kullanılmaz. Normal fizyolojisi bozulmuş eklem ve kemik yapılara yönelik patolojinin giderilmesi amacıyla mobilizasyon ve manuplasyon teknikleri de uygulanır.”
Manuel Terapi’nin Faydaları Nelerdir?
“Diğer tedavilere göre daha kısa sürede iyileşme imkanı sağlarken, tek seansta bile ağrının büyük kısmı giderilebilir. Başarı oranı oldukça yüksektir ve uygulamalarda tamamen kanıta dayalı tıp ve klinik bilgiler kullanılır. Problemli bölgeye direk uygulamalar yapıldığı için hızlı ve etkili bir çözüm sağlar, herhangi bir ilaç kullanımı gerektirmez, tamamen doğaldır. İğne ile yapılan bir uygulama olmadığı için iğne fobisi olan hastalarda güvenle kullanılabilir. Hiçbir yan etkisi yoktur.” dedi.