Mantar enfeksiyonları ve ozon tedavisi

Mantar enfeksiyonları ve ozon tedavisi

Mantar enfeksiyonları önemli bir toplumsal sağlık sorunudur, bulaşıcı hastalıklardır ve toplumun en az %20’sini etkilediği düşünülmektedir. 

Saç,kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokularda yerleşirler. 

Deride yuvarlak,kuru, kızarık, kaşıntılı ve pullanan lezyonlar oluştururken, saç dökülmesi, tırnakta renk değişikliği, kalınlaşma, şekil bozukluğu oluştururlar. 

Yakın temas, enfekte eşyaların (giysi,tarak,havlu,çarşaf, terlik gibi) kullanılması önemli bulaşma  yollarıdır.

TIRNAK MANTARLARINDA OZON TEDAVİSİ

Tırnaktaki mantarların (onikomikoz) ozon tedavisi, farklı tedavi modelleri ile uygulanmaktadır. 

Hastalığın durumuna göre sistemik ozon tedavisi uygulanabildiği gibi ozonlanmış  yağ gibi ozonlanmış ürünlerle lokal uygulama yöntemleri kullanılır. 

Ozonlanmış yağ içindeki peroksid gibi mantarlara ,bakteri ve viruslara karşı öldürücü bileşikler sayesinde ,mantar enfeksiyonlu bölgeye ozonlanmış yağ uygulayarak lokal tedavi sağlanmış olur. 

Ozonlanmış yağın cilt ,tırnak, saçlardaki tüm mantarlara  etki gösterdiği bulunmuş. 

Yapılan  çalışmalarda 

ozonlanmış yağ ile temas ettirilmiş hastalık yapıcı mantarların genetik yapılarında hasar oluşmuştur. 

Dermatofitlerin (mantarların) hastalık yapıcı ve deri içine girmesinden sorumlu amilaz,ureaz, lipaz ,keratinaz gibi enzim aktivitelerinin ozonlanmış  yağ ile temastan sonra önemli oranda azaldığı izlenmiştir 

Ozonlanmış yağ içindeki  peroksidler gibi mantarları öldürücü bileşikler hücre duvarının bozulmasına , hücre içindeki enzimlerin ani boşalımına ve enzimlerin yapısının bozulmasına yol açarak mantarların  ölümüne yol açar 

OZON TEDAVİSİ  İLE DİĞER TEDAVİLER ARASINDAKİ FARKLAR 
Mantarların  klasik tedavisi ve ozonlu yağ ile yapılan karşılaştırmalı çalışmalarda her iki tedavi arasında anlamlı fark bulunamazken, tedaviden sonra ozonlu yağ ile tedavi edilenlerde tekrarlamanın oldukça az görüldüğü izlenmiş. 
Ozonlanmış yağın herhangi bir yan etkisinin olmaması, diğer kullanılan hiçbir ilaç ile etkileşime girmemesi, tekrarlamaların klasik tedaviye göre çok daha az olması ,bazı çalışmalarda klasik tedaviden daha başarılı olması mantar tedavisinde klasik tedaviye alternatif olacağını göstermektedir

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Beytiye Akay

Uzm.Dr Beytiye Baş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Mantar enfeksiyonları ve ozon tedavisi
Uzm. Dr. Beytiye Akay
Uzm. Dr. Beytiye Akay
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube