Lutein ve göz sağlığımız

Lutein ve göz sağlığımız

GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN KORUYUCU BİR KALKAN : "LUTEİN "

Lutein, potansiyel bir Antioksidandır, ve sürekli günlük kullanım, yararlarını çoğaltır. Eğer sağlığınıza bir iyilikte bulunmak istiyorsanız, Lutein son derece uygun ve doğru bir seçimdir. Lutein karoten familyasından olduğundan, beta karotenle akrabadır, böylelikle bir lutein takviyesi alındığında, beta karoten ve diğer karotenlerden de faydalanmış olunur.

LUTEİNİN FAYDALARI :

• İyi bir antioksidan olduğundan, vücuttaki serbest radikalleri temizler.

• Luteinin bilhassa" gözlere" bir çok olumlu etkisi vardır, özellikle terkibinde zeaxathin varsa, etkiyi çoğaltır. Amerika’da yapılan bir araştırmada yumurta sarısındaki lutein ve zeaksantinin, gözlerde meydana gelen yaşla ilgili dejenerasyon ve katarakta karşı koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.

• Sarı nokta hastalığının (Makula Dejenerasyonu ) en önemli nedeni retinanın merkezinde bulunan makulanın (sarı nokta) hasar görmesidir. Bu bölgenin hasar görmesi tam olarak bir körlüğe neden olmamakla birlikte, yakın çalışmayı ve okumayı optik yardımcı cihazlar olmadan imkansız hale getirebilir. 65 yaş üstündekilerde sarı nokta hastalığının görülme oranı %10 ila 30 arasındadır.

• Gözdeki sarı nokta bölgesi, sarı renktedir ve makula boyaları yer alır." Lutein" ve "Zeaxanthin" adlı renk maddeleri göz dibinde sarı nokta denilen yerde bulunurlar. Bunlar makulayı ışıktan korur ve antioksidan etkileri sebebiyle sinir hücrelerini korurlar. Yaşla birlikte bu boyalar azalmaya başlar.

• Lutein’in retinada yüksek oranda bulunması araştırmacıların dikkatini çekmiş ve yapılan araştırmalarda beslenmelerinde lutein içeren yiyecekleri yeteri kadar tüketen kişilerdeki görme sorunlarının, tüketmeyenlere göre çok daha düşük olduğu saptanmıştır. Lutein maddesiyle makula yoğunluğu korunabilir, bu sayede gözde savunma bariyerleri oluşur. Makulayı korumanın yanı sıra, lutein, güneş ışığına karşı lensi korur ve katarakt gelişimini azaltıcı etki sağlar. Lutein ve zeaxanthin genellikle sebze ve meyvelerde bir arada bulunurlar. Ayrıca vücut alınan luteini zeaxanthin dönüştürebilir. Lutein ve zeaxanthin en fazla ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Brokoli, havuç, şalgam ve marul da lutein bakımından zengindir. Sarı ve turuncu meyve sebzeler de lutein ve zeaxanthin içerirler. Luteini besinlerde bulmak mümkünse de, unutmayın ki yeterli miktarda lutein aldığınızdan emin olamazsınız. Yeterli miktarda lutein olmadan, beden yararlanacak antioksidan alamayabilir. Luteinin yan etkilerine referans olarak kaydedilmiş herhangi olumsuz bir veri bulunmamaktadır. Ancak, ne şekilde ve nasıl kullanmanız gerektiğini mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Lutein kullanımı
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube