Lomber dar kanal

Lomber Dar Kanal

Lomber dar kanal

Belde dar kanal hastalığı olarak bilinen lomber spinal stenoz sıklıkla 50 yaş üzerinde hastalarda görülür. İlerleyen yaşla birlikte intervertebral disklerin sıvı içeriği azalır, disk yüksekliği kaybolur ve sertleşen bu dokular omurilik kanalına doğru bombeleşme yapar. Ayrıca omurganın arka tarafında bulunan eklemlerde kıkırdak dokunun bozulması ile kemik yapılarda ve ligament denilen bağlarda kalınlaşmalar olur ve kanalın daralmasını artırır. Bu dejenerasyon devam ederse omurlar arasında kayma, hatta skolyoz tarzında eğilmeler gelişebilir. Lomber dar kanal her zaman şikayete neden olmayabilir. Tipik şikayet yürüme ile bacaklarda ortaya çıkan ve gittikçe artan ağrıdır. Buna bacaklarda uyuşma, karıncalanma, kuvvetsizlik gibi belirtiler eşlik edebilir. Oturmak ve öne eğilmekle bu şikayetler düzelir. Ancak hastalık ilerledikçe yürüme mesafesi kısalır. Ayrıca idrar tutamama, bacaklarda değişik derecelerde nörolojik kuvvet kaybı(motor güçsüzlük) ileri dönem belirtileri olarak görülebilir.

Lomber dar kanal hastalığında cerrahi sadece cerrahi olmayan yöntemlerle ağrısı dindirilemeyen hastalara uygulanır. Cerrahi ayrıca ilerleyen bacak kuvvetsizliği ya da mesane ve barsak kontrol problemleri olan kişilere yapılmalıdır. Yürüme mesafesi iyice kısalmış, yaşam kalitesi düşmüş hastalarda da cerrahi en iyi seçenek olabilir. Dar kanal kemik kanalın darlığı sonucu olduğundan cerrahide amaç kemik kanalın açılarak sinirlere yeterli yer sağlanmasıdır. Bu işleme lomber dekompresyon cerrahisi ya da laminektomi denir. Uygulandığında cerrahi bacak ağrısını ve daha az etkili olmakla birlikte bel ağrısını düzeltecektir. Hastaların normal aktivitelerinin pek çoğuna dönmesine haftalar içinde izin verilir. Normal aktivitelere dönüşte yardımcı olması için ameliyat sonrası rehabilitasyon önerilebilir. Bel kanalı daralmasında farklı ameliyat teknikleri uygulanabilir. Uygun vakalarda sadece kanalı daraltan kalınlaşmış kemik ve ligamanların tıraşlanması yeterli olacaktır. Bu vakalarda bele halk arasında platin denilen enstrümanların takılmasına gerek olmayabilir. Ancak ilerlemiş ve birden fazla mesafede darlığı olan hastalarda bu tıraşlama işleminden sonra belin stabilitesi bozulabilir. İlerleyen dönemlerde bel omurlarının diziliminde bozulmaya yani kaymaya (spondilolistezis) neden olabilir. Bu gibi vakalarda dekompresyon cerrahisine ek olarak ilgili omurların sabitlenmesi için spinal füzyon cerrahisi de yapılmalıdır. Füzyon genellikle arkadan yaklaşımla yapılır. Vidalamaya ek olarak mesafede yükseklik kaybı var ise intervertebral aralığa kafes konulması (TLIF vb.) gerekebilir.

Bu makale 6 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Serdar Balkan

Op. Dr. Mehmet Serdar Balkan;1984 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Öğrencilik hayatı Ankara ve İstanbul'da geçti. 2008 yılında İstanbul'da tıp fakültesini, 2016 yılında Ankara'da uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzman olduktan sonra mecburi hizmeti ilk görev yeri İstanbul Beykoz Devlet Hastanesi'nde tamamladıktan sonra sırasıyla İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çamlıca Hastanesi'nde ve Özel Şişli Kolan International Hospital Hastanesi'nde çalıştı. Kasım 2022'den bu yana Özel Medicana Çamlıca Hastanesinde çalışmaktadır. Bel-boyun fıtığı (mikrocerrahi), bel kayması-omurga kırıkları (spinal enstrümantasyon),minimal invaziv omurga cerrahisi, tümör cerrahisi ve ameliyatsız ağrı tedavileri ilgi alanına girer. İleri düzeyde İngilizce ve temel düzeyde İspanyolca bilmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Lomber ağrı nedir
Op. Dr. Mehmet Serdar Balkan
Op. Dr. Mehmet Serdar Balkan
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube