Lingual ortodontik tedavi

Lingual ortodontik tedavi

“Lingual” Latincede “dil ile ilgili” demektir. Anlaşılacağı üzere “lingual ortodonti” dişlerin dile bakan yüzeylerine yapıştırılan tellerle yapılan tedaviyi tanımlamaktadır.

Normal ortodonti, yani dişin görünen yüzeyine yapıştırılan tellerle yapılan ortodonti ile tedavi edilebilecek pek çok çapraşıklık lingual ortodonti ile de tedavi edilebilir, ancak bu durum bütün hastalarda geçerli değildir, özellikle düşük rahatsızlık toleransı olan hastalar uygun değildir. Braket dizaynındaki son gelişmeler, ark teli için yeni metal alaşımlar ve yeni mekanikler sadece lingual ortodontinin teknik yönünü kolaylaştırmakla kalmadı aynı zamanda hasta uyumunu arttırdı ve hasta rahatsızlığının azalmasına yardımcı oldu.

Lingual ortodonti, teknik olarak emek ister ve hekim hasta seçiminde seçici olmak zorundadır. Tedavi planlamasında hastanın tedaviden beklentilerini belirlemek ve ortodontistin ulaşılabilir gerçekçi hedefleriyle bu fikri dengelemek önemlidir.

Lingual ortodontinin en büyük avantajı tellerin başka birileri tarafından görülemiyor olmasıdır. Fakat her nimetin bir külfeti olduğu üzere, lingual ortodontinin de bazı dezavantajları da vardır. Teller dişin dile bakan tarafında olduğu için ilk etapta konuşma etkilenebilir. “s”,”ş”,”t” ve “d” gibi dilin dişe değmesiyle oluşan harflerde fonasyon bozuklukları görülebilir. Fakat bu tedavileri yıllarca yurt dışında yapan araştırmacılar 1 ile 3 ay arasında bu problemin düzeldiğini makalelerinde belirtmektedirler.

Teller iç kısımda yer aldığından dilde ilk etapta yaralar olabilmektedir. Fakat normal ortodontik tedaviyi düşündüğümüz de benzer durum yanak ve dudaklarda da oluşabilmektedir. Yani tellerin batması lingular ortodontide artmamakta sadece yer değiştirmektedir. Tellerin yapıştırılmasından bir sonraki seansta hastalar tellerine alışmış olarak gelmektedirler. Alınacak önlemlerle de bu rahatsızlıklar en az düzeye inecek ve hastanın tedaviye uyumu artacaktır.

Hekimin dişlerin arka yüzeylerine işlem yapması ve görüş açısı daha zor olacağından randevulara ayrılan süre normal ortodontiye göre biraz daha fazladır. Toplam tedavi süresi değerlendirildiğinde lingual ortodonti ile normal ortodonti arasında bir fark bulunmamaktadır.

Lingual ortodonti daha çok erişkin hastalarda ve gençlerde kabul görmektedir. Çocuk hastalarda dişler sürmek üzere olduğundan ve sürmekte olan dişin arka yüzeyine braketi yapıştırmak mümkün olmadığından tercih edilmez.

Oral hijyen özel fırçalama teknikleri ve oral hijyen araçları normal braketlere göre lingual braketlerde daha önemlidir, çünkü dış yüzeye göre iç yüzeyde kontrol daha zordur ve plak birikimi gingivitis ve çürük oluşumu hasta tarafından görülememektedir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Servet Ayrıkçil Bozkurt

Dr. Dt. Servet BOZKURT, 6 Kasım 1986 yılında Kayseri'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

2010 Yılında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı'nda başlamış ve 2015 yılında ''Diş Destekli Hızlı Üst Çene Genişletme Tedavisi Sonrasında Destek Dişlerde Başlangıç Mine Lezyonu Oluşumunun Değerlendirilmesi'' başlıklı tez sunumu ile başarılı bulunarak ''Doktor'' unvanı almıştır. 

Kayseri Diş Hekimleri Odası, Türk Ortodonti Derneği ve Avrupa Ortodonti derneği (EOS) üyesi olan Dr. Dt. Servet BOZKURT, mesleki çalışmalarına Kayseri'de bulunan kurucusu olduğu özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Lingual braketler
Dr. Dt. Servet Ayrıkçil Bozkurt
Dr. Dt. Servet Ayrıkçil Bozkurt
Kayseri - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube