Lens
Göz için kullanılan lens kavramı, ilk başlarda göz kusurlarını düzeltmek için kullanılmaya başlanmıştır. Gözlüklerin, “kişilerin görünümleri açısından estetik durmadığı”, “gözlük çerçevelerinin rahatsız ettiği” gibi şikayetler sonucunda kontakt lens teknolojisi gelişim göstermeye başlamıştır. 19. yüzyılın sonlarına doğru üretilen kontakt lens, zamanımıza gelinceye kadar çok fazla evrim geçirdi.
İlk zamanlar camdan üretilmiş, zamanla daha yumuşak ve elastik maddelerden üretilmeye başlanmıştır. Teknolojinin gelişimiyle üzerine çeşitli renklendirmeler ve hatta resimlerin eklenebildiği lensler artık göz kusuru olan veya olmayan bütün herkes tarafından kullanılan bir araç olmaya başladı. Türkiye’deki üretimi son derece gecikmiştir. Buna rağmen ülkemizde çok çabuk benimsenmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Buna bağlı olarak oluşan lens piyasası, satıcı ve alıcıları her ne kadar memnun edecek büyüklüğe ulaşmaya başladıysa da, aynı oranda bu konudaki sağlık ihmallerini de beraberinde getirebilmektedir.
Biz LensAlemi ekibi olarak internet kullanıcılarını bu konuda bilgilendirmek, güven ile internetten lens alımı ve lens kullanımı yapabilecekleri seviyeye getirmek için bir çalışma yapmak istedik. Göz kusurları ve bu kusurların lens ile tedavi edilmesi ve giderilmesi hakkında bir takım açıklamalar bulabileceğiniz, göz hakkında genel konulara da yer verilen geniş kapsamlı bu siteyi hizmetinizde tutmaktan mutluluk duyuyoruz. Unutmamalıyız ki; küçücük bir lens bile, hayatımıza yön verecek etkiler bırakabilir…
Lens Nedir ?
Birtakım kaynaklara göre lens tarihi, Rönesans dönemine kadar uzanır. İsmini ilk kez 1845 tarihinde İngiliz astronom John Frederick William Herschell dile getirmiştir. Lensin ilk üretimi ise 1886 yılında bir katarakt ameliyatı sonrasına denk gelir. Ameliyat sonrasında yaranın üzerine adeta bir kalkan olarak yerleştirilmiştir.
Lens terimi genel anlamda ışığın, üzerinden geçerken kırılmasını sağlayan maddelere verilen bir isimdir. Göz kusurları tedavisinde kullanılan lensler yine aynı işlemi yapmakla birlikte, çok titiz çalışmalarla, özel maddelerden üretilen, özel kırma açıları olan lenslerdir. Göz kusurlarının düzeltilmesi için kullanılan gözlüklere alternatif olarak üretilmişlerdir. “Kontakt lens” ismini ise göz yüzeyine tamamen birleştiği için almıştır. Kısaca lens olarak anılmaktadır.
Kontakt lens, üzerindeki ışık kırma özelliği ile gözdeki hipermetrop ve miyop hastalıklarını düzeltebilmektedir. Bu özelliği sayesinde lensler çok fazla yaygınlaşabilmişlerdir. Uzun zaman kullanılan gözlükler çıkarılmış, yerini ise lens almıştır.
Lens günümüzde bir estetik aracı olarak da kullanılmaktadır. Üzerine farklı renklerde şekiller ve hatta resimler yapılan lens çeşitlerini günümüzde bulabilmek artık çok kolaydır.
Neden Lens Kullanırız?
Kontakt lens, genel olarak gözlük takmamak için kullanılan bir lens tir. Kişiler sosyal veya iş hayatında gözlüklerin çerçevelerinden bir kaçış yapmakta ve lens tercih etmektedir. Bu yüzden bu konu, kontakt lens kullanımının başlıca nedeni haline geliyor.
Bunun dışında yüksek dereceli göz kusurlarında yine lens kullanımına rağbet olmaktadır. Kalın gözlük camları yerine göze yakından bakılmadıkça fark edilmeyen bir lens kullanmak görünüm açısından faydalı olmaktadır.
Lens kullanımı, gözlüklerdeki merceklerin teknik olarak yetersizlikleri yüzünden de yaygınlaşmaktadır. Gözlük camları nesneleri bir mercek misali büyütürken lens kullanımında bu büyütme oranı oldukça düşüktür. Yine teknik bir lens faydası da; gözlük camlarının çevresinde camın dışında bir görme alanının bulunmasıdır. Lens için görüş alanı dışında bir alan olması söz konusu değildir.
Lens kullanımı, ayrıca göz kusurlarını gidermede, gözlük kullanımından daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Lens, bunun gibi bir çok konuda gözlük kullanımına göre avantajlara sahiptir.
Renkli Lens Kullanımı ?
Renkli lens, daha çok fiziki görünüm açısından üretilen ve kullanılan bir lens türüdür. Kişilerin kendi dış görünüşlerinde yapmak istedikleri değişiklikler için oldukça iyi bir aksesuardır. Farklı renklerde lens kullanarak elbisenize, saç renginize veya diğer aksesuarlarınıza da bir uygunluk katabilirsiniz. Renkli lens kullandığınızda yüzünüzde bir canlılık olacaktır.
Numaralı lens kullanımının yaygınlaşmasının ardından üreticiler yeni arayışlara girmiş ve renkli lens teknolojisini geliştirmişlerdir. Kullanımının yaygınlığı dolayısıyla fiyatlarında da uygunluk sağlanabilmiş ve renkli lensler geniş bir kullanım imkanı bulabilmiştir.
Renkli lens satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, lens kullanım zamanıdır. Lensler belirli bir zaman sürecinde kullanmaya uygun olarak üretilmiştir. Lens kataloglarında bu tür bilgilere ulaşmak mümkündür.
Renkli lens, her ne kadar yaygın bir kullanıma sahip olsa da doktorunuza danışmadan kullanmanız, istenmeyen sonuçlara neden olabilecektir. Lütfen renkli lens kullanmadan önce doktorunuza başvurunuz.
Numaralı Lens :
Lens kullanımının en temel amacı, optik kırma kusuru bulunan insanların bu kusurlarını düzeltmektir. Kırma kusurlarının düzeltilmesinde uzun süre kullanılan gözlükler, daha sonraları lens kullanımının kolaylığı ve estetikliği nedeniyle yerini lens kullanımına bırakmıştır.
Numaralı lens kullanmak için normal olarak göz doktorunuza gitmeniz ve oradan aldığınız bilgiler ile lens satın almanız gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan alınan lensler göz kusurlarınızda daha büyük ilerlemelere neden olabilecektir.
Lens kullanımının genel olarak çekincelerinden bir kaçı da; gözünüze fiziki olarak temas noktalarından oluşabilecek yanma, batma gibi sorunlardır. Bu gibi durumlarda ilk önce doktorunuza görünmeli ve farklı markalar denemelisiniz. Çünkü lensler markalara göre farklı sertliklere sahip olabilmektedir. Gözünüz için en ideal lensi zamanla deneyerek bulabilirsiniz.
Numaralı lensler de, aynı zamanda renklendirilebilmektedir. Böylece numaralı lens kullanmak isteyenler aynı anda renkli lens de kullanabilirler. Böylece göz kırma kusurlarınızı düzeltmek için hem gözde belli olmayan lens kullanmanın yanı sıra dış görünüşünüzde de değişiklikler yapabilirsiniz.
Lens Nasıl Kullanılır ?
Gözlerimiz vücudumuzun en önemli organlarındandır. Lens kullanımında ise gözümüz bir çift lens tarafından emanet alınır. Bunun için lens kullanımının çok büyük önemi vardır. Lens kullanımında ilk dikkat etmemiz gereken husus, kendi ellerimizin temizliğidir. Ellerimizi muhakkak çok iyi bir şekilde temizleyip lenslerimize dokunmalıyız. Aksi halde elimizdeki mikrop ve zararlılar lens ve sonrasında gözümüze bulaşacaktır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da ilk lens alımı yaparken lens ambalajının kapalı olması ve tarihinin geçmemiş olmasıdır. Lütfen bu tip basit kontrolleri gözlerinizin sağlığı için ihmal etmeyiniz. Ayrıca lens ambalajında lens numaraları da belirtilir. Herhangi bir hataya maruz kalmamak için buna da son derece dikkat etmeniz gerekir.
Lens aldığınızda parmağınızın ucuna yerleştirip ışığa doğru tutun. Lens üzerinde herhangi bir çizik, yırtık, çentik veya toz olmamasına dikkat edin. Buna uygun olmayan bir lensi kesinlikle kullanmayın.
Lensinizi gözünüze taktığınızda eğer herhangi bir batma ve yanma oluyorsa lens tam ortalanmamış olabilir veya lensiniz kirlenmiş olabilir, bu durumda lensinizi ortalamayı veya temizlemeyi deneyin.
Telif Hakkı © 2011 LensAlemi.Com
Kaynak : “Lens Alemi / İnternet – Özel Göz Hekimleri “
Kaynak : “ Op.Dr.Ahmet UMAY (İntraoküler Lenslerle Yaşam Konferansı) İstanbul/2000