Lenf nodları için doğru bilinen yanlışlar

Lenf nodları hakkında çok konuşulan ancak doğru olmayan bilgiler

Lenf nodları için doğru bilinen yanlışlar

Lenf Nodları ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

  • Boynumda lenf nodları elime geliyor lenfoma olmuş olabilirim.
  • Doğrusu 😊) hemen herkeste görebileceğimiz boyun bölgesi lenf nodları mevcuttur. Çünkü boyun bölgesi ağız içi, diş, paranazal sinüsler ve tükürük bezlerine ulaşan mikroplarla savaşır ve bu arada da boyutları artar. Mikroplarla savaşan lenf nodları reaktif özellik kazanır.  Önemli olan lenf nodlarının Ultrason (US) ve doppler bulgularıdır. Lenfomayı düşündüren lenf nodlarının tipik US/doppler bulguları mevcuttur.
  • Lenf nodlarıma ultrasonda reaktif dendi; her 3 ayda bir kontrole gitmem ve boyutlarını ölçtürmem gerek.
  • Doğrusu 😊) lenf nodlarının reaktif olması ile ilgili bir sorun yok ise takibe de gerek yoktur.
  • Lenf nodları reaktif ise antibiyotikle küçülür ve yok olur.
  • Doğrusu 😊) evet reaktif lenf nodlarını antibiyotik küçültür ama her zaman tümü ile lenf nodu kaybolmaz. Lenf nodlarını daha yıllarca görmeye devam edebiliriz. Önemli olan lenf noduna eşlik eden ateş, halsizlik gibi başka bulgular olmasın.
  • Kasıkta ele gelen lenf nodları (bezeler) lenfoma belirtisidir.
  • Doğrusu 😊) Kasık bölgesi lenf nodları; üro genital bölge dediğimiz alandan vücuda giren mikropları yakalar ve etkisiz hale getirir. Bu bölgeler her daim mikroplara açık olduğu için neredeyse hemen herkesin kasık bölgesinde lenf nodu ele gelir. Burada ultrason yaparak lenf nodlarının iç yapısını, doppler yaparak da kanlanmasını göstermektir. Kötü huylu lenf nodlarının bulguları tipiktir. 
  • Büyük lenf nodları kötü huyludur.
  • Doğrusu 😊) lenf nodunun büyüklüğünden çok şekli önemlidir. Şekil uzun ince mekiğimsi (oval) bir şekilde ise ve kanlanması düzenli bir şekilde hilustan (lenf nodlarına damarların girdiği yer) ise ne kadar büyük olursa olsun kötü huylu olmayabilir. Ayrıca çapı 1 cm’yi aşmayan, uzun çapı/kısa çapı:1 (yusyuvarlak) birçok kötü huylu lenf nodu tespit edilmiştir.

Bu makale 6 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şerife Nur Ulusan

Prof. Dr. Şerife Nur Ulusan lise öğreniminin ardından Dokuz Eylül Üniversistesi Tıp Fakültesi'nden başarı ile mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. Uzmanlık eğitimini Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi Radyoloji Bölümü'nde tamamlamıştır. 2000-2002 yılları arasında Özel Hastane Radyoloji Bölümü, 2002-2019 yılları arasında Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, Haziran 2020 - Ağustos 2021 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi (SUAM Kadrosu) Adana Şehir Hastanesi Radyoloji Bölüm Başkanlığı görevlerini üstlenmiştir. Ocak 2020'de Royal Brompton Hospital Cardiac MR Ünitesi'nde davetli gözlemci olarak yer almıştır. Prof. Dr. Şerife Nur Ulusan mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. Uzmanlık alanları: -Dâhili ve cerrahi onkoloji olgularının tanısı, takip ve teda ...

Etiketler
Lenf bezleri
Prof. Dr. Şerife Nur Ulusan
Prof. Dr. Şerife Nur Ulusan
Antalya - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube