Leke-dövme silme-akne tedavilerinde lazer teknolojisi:SPECTRA


Teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen lazer cihazları estetik alanında mucizevi sonuçlar vaad etmeye devam ediyor.Yazın etkisinin artmakta olduğu bugünlerde yazın dahi uygulamayı mümkün kılan Lazer sistemleri etkinlik ve konforu bir arada sunuyor. Spectra cihazı özellikle güneşli ülkelerde çok büyük sorun olan basit güneş lekelerinden, yanlış lazer uygulamaları sonucunda oluşan kalıcı lekelerden Melasma hastalığına kadar çok geniş bir yelpazedeki leke problemlerinde etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Ayrıca Spektra özel başlıkları sayesinde her renk dövmeyi çıkarabilmektedir. Bunun dışında aktif akne tedavisinde uygulanabilmekte, birçok ciddi yan etkisi olan akne ilaçlarına ciddi alternatif olabilmektedir.
Keloid tedavileri, anti-aging alanında yeni kollajen oluşturma,geniş gözeneklerin azaltılması gibi birçok farklı alanda bu cihaz kullanılmaktadır.
Karbon peeling, hiçbir yan etki olmaksızın, her mevsimde ve koyu ciltlerde yapılabilecek kadar emniyetli, hızlı, çabuk sonuç veren bir peeling etkisi gerçekleştirir. Karbon peeling'te ilk adım, cilt yüzeyinin karbon solüsyonu ile örtülmesidir. Karbon solüsyonu, gereken enerjinin, yüzeysel deride maksimum yükseklikte yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Lazerin özelliğine göre hazırlanmış bu karbon krem, ani bir ısınmayla yüzeysel tabakayı karbonla birlikte buharlaştırarak kaldırmaya yardımcı olur. Bu bölgedeki etki kimyasal peeling ile elde edilen etkiye benzer olarak yüzeysel bir soyma işlemidir. Bununla beraber, lazerin hücre yenilenmesini sağlayan foto aktivasyon etkisi de gerçekleşir. Bu ciltte kollajen üretiminin tetiklenmesini sağlayarak elastikiyetinin gelişimine katkı sağlar. Uygulama 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır ve yaz ortasında dahi günlük yaşantıyı etkileyecek bir durum oluşturmaz.
Özellikle akne ve geniş porların tedavisinde kullanılan özel modda ise uygulanan karbon solüsyonu mikrosaniyelik atımlarla gözeneklerin içine iyice yerleştirilir ve bu noktalar hedef haline getirilir. Sonrasında yapılan nanosaniyelik atımlar ile bu partiküller tümüyle patlatılarak temizlenir. Uygulamadan hemen sonra ciltte fark edilebilen bir pırıltı görülmektedir.
Yanık, yani kızarıklık ve kabuklanma oluşturmaz. Birçok peeling yönteminden farklı olarak Karbon Peeling yazın da rahatlıkla uygulanabilmektedir. Kısa ve konforlu uygulamadan sonra gündelik hayattan kopmayı gerektiren sorunlar yaşanmaz. Beklenen erken sonuçlar; hemen tedavi sonrasında görülebilen pürüzsüzlük, parlaklık, birçok lekenin kısa sürede açılması, porların hemen sıkılaşma cevabı gibi sonuçlardır. Daha sonra ise; lekelerin açılmaya devam etmesi, cildin sıkılaşmasının artması, kollajen üretimindeki artışa bağlı olarak ciltte sıkılaşma, toparlanma gibi etkiler görülebilecektir.
Medikal lazerlerin etkin olduğu bir diğer hastalık grubu, ciltteki pigmentasyon bozukluklarıdır (lekeler). Laser toning adı verilen leke tedavisi iki aşamalı bir uygulama ile karbon solüsyonu ve lazer enerjisinin etkisini birleştirerek belirgin bir şekilde görünür pigmentasyonu azaltma işlemidir. Aynı zamanda Lazer Toning ile cildin tekstürü düzeltilmekte, porlar ve ince kırışıklıklar da azaltılabilmektedir.
Tedavi sonucunu görmek için belli bir zamana ihtiyaç vardır. Leke tedavisinde 1 haftalık aralarla 6-10 seanslık tedaviye ihtiyaç vardır. Tedavinin avantajı, günlük aktiviteye hiçbir engel olmadan hemen dönebilme şansının olmasıdır.
Kısaca melazma denilen lekeler bilhassa kadınlarda, simetrik bir şekilde yanaklar ve göz çevresinde görülen kahverengi lekelerdir. Hormanal değişiklikler ile birlikte zaman içinde oluşurlar. UV ışınlarının etkisi ile, kadınlarda hamilelik nedeniyle veya doğum kontrol hapı kullanımıyla da oluşabilirler veya artış gösterebilirler. Tedavi diğer lekelere göre biraz daha uzun olmak üzere, ortalama 10 seanslık uygulama kürü ile iyi sonuçlar alınabilmektedir
Melazma denilen lekelerde de Spectra veya Soft Peel denilen yöntemle derinin üst tabakalarındaki (epidermal) lekelerin tedavisi mümkünken yine aynı cihazı kullanarak Lazer Toning denilen uygulama ile, birçok leke giderici yöntemle tedavisi mümkün olmayan derin (dermal) lekelerin de tedavisi mümkündür.
Gençlerin %85 ini ve erişkinlerin %30 unu etkileyen akne lezyonları, cilt yağlanmasında etkili olup, bazı yağ bezi hastalıklarının oluşmasını sağlayan sebore denen bulgu, birçok kişide hem sağlık hem de estetik olarak sorun oluşturmaktadir. Bu tür hastalıklarda lazer kullanımı ile oldukca basarılı sonuçlar almaktayız.
Düzenli olarak ortalama 1-2 hafta aralıklarla, 5 seans şeklinde yapılan kürler ile ciltteki yağ dengesinin sağlanması ve akne tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Spectra cihazıyla SpectraPeel denilen yöntemle kistik ve nodüler olan akneleri dahi tedavi etmek mümkün olmuştur. İlk tedaviden sonra bile yağlanmanın ve enflamasyonun azaldığı, porların küçüldüğü ve belirgin düzelmenin olduğu izlenebilir. 2-3 tedavi seansı sonrası dramatik düzelmeler görülebilmektedir, hatta bazı akne izlerinin ve yüzeyel kırışıklıkların bile kaybolduğu izlenmiştir.
Etkinin klinik olarak devamlılığını sağlamak için idame seanslara gereksinim vardır. Bunun için 1-3 ay aralıklarla yapılan idame tedaviler yeterlidir. Akneli cilt üzerine karbon içeren özel bir losyon sürülerek Q switched Nd:YAG dalga boyu olan lazer ışınları cilde uygulanmaktadır. Bu şekilde bölgede bulunan enflamasyon (iltihap) azalmakta, aynı zamanda o bölgedeki kıl ağızları porlar küçülmekte, kıl foliküllerini tıkayan tıkaçlar temizlenmekte ve bir tür peeling etkisiyle cildin üst tabakasındaki ölü hücreler kaldırılmaktadır. Bu şekilde akne oluşmasında etkin olan birçok faktör düzeltildiği için akne lezyonları ilaç kullanmadan tedavi edilmiş olur.
Geliştirilmiş lazerlerin başarı ile kullanıldığı bir diğer alanda, tattoo (dövme) çıkarılmasıdır. Dövmelerin derinliği, yapılış şekli, kullanılan boyaların özellikleri veya renkleri dövme çıkartılmasındaki başarıyı etkilemektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı dövme çıkarılmasında yapılan tedaviler ve tedavi sonrası oluşan komplikasyonlar belirgin bir estetik sorun haline gelmiştir. Tedavi seçenekleri arasında dövmenin cerrahi olarak çıkarılması, dermabrazyon ve kimyasal peelingler sayılabilir. Bu yöntemlerin dezavantajları, ağrılı olmaları ve iz bırakma ihtimallerinin bulunmasıdır. Lazer tedavisi ise daha az invaziv olup, yalnız dövme mürekkebini hedefler. Cildin diğer yapılarını etkilemez.Medikal lazerlerle dövmeler ya belirgin bir şekilde hafifler veya tam olarak silinir. Lazer ışınları boya parçaları tarafından emilerek küçük parçacıklara ayrıştırılır ve bu parçacıklar vücüdun immün sistemi tarafından vücüttan atılır. Bu olay birkaç hafta kadar sürer. Dövme ne kadar büyükse boya parçacıklarını çıkarmak veya parçalamak için o kadar fazla seansa ihtiyaç vardır. Tedaviler 4-8 hafta aralıklarla yapılarak parçalanan renk kalıntılarının atılmasına zaman tanınmalıdır. Her seans 10-30 dakika kadardır. Seans sonrası dövme boyası atıldıkça renkte düzelme devam eder. 300 saniye pulse durasyonlu (uzun atım) Nd:YAG ve switched Nd:YAG dalga boylarını içeren Spectra lazer sistemi kullanılarak ve tedavilere özel karbon içerikli losyon ekleyerek birçok değişik renk içeren dövmeleri tedavi etme şansımız olur.
Daha az tıbbi ilaç ve kozmetik ürün kullanımı ile daha kısa sürede ve daha başarılı tedavi yapabilmemizi sağlayan bu tür cihazların kullanımı ile bir taşla birkaç kuş vurmuş oluyoruz.
Dr.Devrim Gürsoy