Göz rengimiz aslında; kahverengi, mavi, siyah ya da yeşil pigmentli hücrelerden dolayı oluşmuyor bunun yerine gözümüzdeki İris’in iki katmanından oluşan oldukça özel ve karmaşık bir yapıdan meydana geliyor. Gözümüzdeki stroma’da yer alan melanin ile iki hücre genişliğindeki epitelium’un etkileşimiyle göz rengi ortaya çıkıyor.
Mavi gözlü insanlar tamamen renksiz bir stromaya sahipler ve hiçbir pigmentleri yok, ayrıca hiç extra kolajen de depolamamışlar. Bu yüzden giren tüm ışık yeniden atmosfere dağılıyor ve Tyndall etkisinden dolayı mavi rengi oluşturuyor.
İlginç olan şey, mavi göz rengi için hiçbir renk gerekmiyor, tamamiyle onlara baktığınızdaki mevcut olan ışık miktarına bağlı. Bu nedenle çoğu mavi göz renk değiştirir.
Bu prensiplere göre Stroma Medikal Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gregg Homer diyor ki; "Her kahverengi göz renginin altında mavi göz rengi yatıyor. Eğer kahverengi rengi veren pigmenti silerseniz ışık stromaya girebilir, ve gözün renkli kısmındaki bisiklet tekerindeki akordiyonlara benzeyen fiberler ışığı dağıtıp geriye de en kısa dalga boyunda olanını yansıtınca, mavi renk açığa çıkar."
Lazer operasyonu yaklaşık 20 saniye sürüyor, ancak hastanın bu prosedürün ardından birkaç hafta vücudunun ölü pigmentlerden oluşan dokudan kurtulması için beklemesi gerekiyor.
Bu prosedür,yakın gelecekte lasik göz ameliyatı gibi kolay, güvenli ve sıradan bir operasyon halini alabilir. Bu arada yeşil gözlü kişiler de hiçbir şekilde parayla elde edilemeyecek bir göz rengine sahip oldukları için mutlu olabilirler.
Stroma Medikal adındaki Kaliforniya merkezli şirket tarafından yürütülen bu operasyon 5000 dolar tutuyor ve Dünya’da Amerika dışındaki belli ülkelerde yapılabiliyor. Amerikan devleti bu prosedürün ülke içinde yapılabilmesi için onay vermesi gerekiyor ve şirket şu an bu onayı bekliyor.
Yakın bir zamanda da tüm prosedürler tamamlandıktan sonra; Türkiye de de "Aron Company "bünyesindeki sağlık hizmetleri biriminde bu sistemi ilk olarak uygulayacağız.
Sağlıklı günler dileğiyle...
Op.Dr.Ahmet UMAY
Bristol University / Ophtalmology Section
United Kingdom
Kaynak : (Time Dergisi) Sechaber.com
Lazerle göz rengi değişikliği
