Laparoskopi ( minimal invaziv cerrahi )

Laparoskopi ( minimal invaziv cerrahi )

Laparoskopi, endoskopik cerrahinin karın içi operasyonlarındaki uygulama şekli olup genel anestezi altında yapılır. Göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır.

Laparoskopi 80'li yılların ortalarına kadar genelde tanı amaçlı uygulanan bir işlem olmasına rağmen teknolojik gelişmelere paralel olarak son zamanlarda giderek artan bir sıklıkta tedavi amaçlı (cerrahi laparoskopi) uygulanmaya başlamıştır.

Genel anestezi altında göbek deliğinin hemen altından açılan 3 - 5 mm 'lik delikle kamera içeri yerleştirilir. Karın alt bölgelerinden ayrıca 2 veya 3 yerden tekrar karın boşluğuna laparoskopi aletleri yerleştirilir. Günümüzde yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi ve endometriozis laparoskopik olarak kolayca tedavi edilebilmektedir. Deneyimli ellerde laparoskopi karın açılarak yapılan ameliyatlar ile benzer sonuçlar vermektedir.

Laparoskopik ameliyatlar sonrası hastanede kalış süresi daha kısadır. Çoğunlukla aynı gün veya ertesi gün taburcu olunmaktadır. Hastanın ayağa kalkma ve normal fiziksel aktivitesine kavuşması daha kolay ve hızlı olmaktadır. Karın duvarı açılmadığı için hasta daha çabuk iyileşir. Çoğu hasta 3 - 4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir. Laparoskopinin bir diğer üstünlüğü ise karın kesesine bağlı komplikasyonlara ( enfeksiyon, yara açılması ve fıtık) daha az rastlanmasıdır. Yakın gelecekte jinekolojik ameliyatların neredeyse tamamının laparoskopi ile yapılması kaçınılmazdır. 

HİSTEROSKOPİ

Histeroskopi; kabaca, bir ışık kaynağı ve kamera sisteminin rahim içine yerleştirilerek, direk görüş altında bazı tanı ve tedavilerin yapılabildiği bir yöntemdir. Tanısal ve tedavi edici amaçla yapılır. Tedavi amaçla yapılanlarda genel veya epidural anestezi gerekir.

Histeroskopi işleminin muayenehanede ve anestezi gerektirmeden yapılmasına ise ofis histeroskopi adı verilmektedir. Menopoz öncesinde ve menopoz sonrasındaki anormal kanamaların tanısında ofis histeroskopi son derece yararlıdır. Rahim içindeki polip, myom, veya tümörler histeroskopi ile kolayca görülür.

Özellikle son yıllarda hem görüntü sağlayan, elektrik iletmeyen sıvıların kullanılmasıyla gelişmesi hem de küçük çaplı histereskopların gelişmesi ile rahim içi her türlü operatif girişimlerin yapılması kolaylaşmıştır. Operatif histereskopinin uzmanlık alanımızdaki etkileri oldukça radikal olmuştur. Daha önceleri rahim içi septum, myomlar, yapışıklıklar gibi hastalıklar karın açılarak ve rahim duvarı kesilerek son derece zor ve sonuçları her zaman yüz güldürücü olmayan ameliyatlarla düzeltilirken bugün bu işlemler son derece kolay, çabuk ve hastaya çok az zarar veren, hastanede kalmayı azaltan (bazen hasta hiç hastanede yatırılmadan) histeroskopi ile yapılmaktadır.

Anormal rahim kanamalarında ilaç tedavisine dirençli durumlarda rahim içindeki kanayan doku (endometrium) tıraşlanarak veya yakılarak rahmin çıkarılması ameliyatlarına (histerektomi) alternatif bir tedavi olarak öne çıkmıştır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sennur Zorer

Op. Dr. Sennur Zorer
Op. Dr. Sennur Zorer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube