Labiaplasti nasıl uygulanır?

Labiaplasti nasıl uygulanır?

Labiaplasti doğuştan veya sonradan hormonal nedenlerle  dış dudakların dışına taşacak kadar büyüyen iç genital dudakların (labia minora) küçültülmesi işlemidir. Küçültülen labia minora artık laba majora tarafından örtülecek şekilde toparlanır ve daha doğal bir genital bölge görüntüsü oluşur.

Labiaplasti neden uygulanır?

Labia minora denilen iç dudaklar normalde dış dudakların iç kısmında bulunur ayakta iken dışardan görülmezler. Büyük olduklarında dışardan farkedilen sarkan doku şeklinde kendini gösterirler. Bu şekilde temizliği zor olur ve sürekli genital bölge kokusuna yol açabilirler. Vajenin ön kısmını kapatarak cinsel ilişki sırasında zorluk oluşturabilirler. Aynı zamanda estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme yol açarlar.

Labiaplasti ameliyatı nasıl yapılır?

Labiaplasti ameliyatı lokal anestezi altında veya sedoaneljezi ile uygulanabilir. Genel olarak üst pediküllü flep  tekniği kullanılır , fazla deriler uzaklaştırılarak daha estetik bir görünüm sağlanmaya çalışılır. Dikiş hattı kıvrım noktasında bırakılarak dışardan farkedilemeyecek bölgeye saklanır. Kendiliğinden eriyebilen dikişler kullanılır. 

Labiaplasti ameliyatı sonrası iyileşme nasıl olur?

Labiaplasti ameliyatı sonrasında genel olarak hastanede yatış gerekmez. İyileşme kişiye göre değişmekle birlikte 3-7 gün civarındadır. İlk günlerde dikkatli hareket etmek , bacakları açmadan oturmak daha konforlu bir iyileşme dönemi sağlar. Ameliyattan sonra 6 hafta cinsel ilişkide bulunmamak gerekir. 

Labiaplasti sonrasında hijyen kontrolünü sağlamak çok önemlidir. Bu konuda doktorunuzun önerilerini dikkate alarak kontrollerdeki durumunuza göre tedavi planına uymanız önemlidir. 

Labiaplasti ameliyatında kızlık zarı etkilenir mi?

Labiaplasti dış genital bölgedeki deri katlantıları ile ilgili bir cerrahidir. Kızlık zarı vajen girişinin iç kısmında bulunmaktadır. Anatomik olarak ayrı bölgeler olduğu için kızlık zarında etkilenme olmaz. Ameliyat cinsel deneyim yaşamamış kişilerde de rahatlıkla uygulanabilir. 

Labiaplasti ameliyatının riskleri nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi labiaplasti ameliyatında da nadiren kanama,enfeksiyon,yara açılması oluşabilir. Kronik mantar enfeksiyonu olan kişilerde enfeksiyon ve yara iyileşmesinde gecikme meydana gelebilir. Bu nedenle böyle bir durum tespit edildiğinde kadın doğum uzmanı kontrolünde tedavi sağlanır ameliyat daha sonra uygulanır. LAbiaplasti sonrası yetersiz eksizyoni asimetri meydana gelebilir. Bu tür durumlarda ikincil düzeltme ameliyatlarına gerek duyulabilir. 

Labiaplasty fonksiyonel ve görsel nedenlerle uygulanan kişilerin öz güveninde toparlanma sağlanan, olumsuz beden algısını değiştiren bir ameliyattır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nurgül Altuntaş

Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 1982 yılında Trabzon’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında “Yanak defektlerinin onarımı” başlıklı tezi ile Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2012 yılında İzmit Seka Devlet Hastanesi'ne atanmış, 2014 yılına kadar burada görev yapmış olan Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 2015 yılından beri mesleki çalışmalarına kendisine ait Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 2 çocuk annesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Labiaplasti
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Kocaeli - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube