Kuyruk sokumu ağrısı ne zaman ortaya çıkar?
Kuyruk sokumu ağrıları özellikle otururken ve oturur durumdan kalkarken ortaya çıkmaktadır. Hastalarımız hem iş, hem özel hayatlarında oturma süresinin arttığı durumlarda ağrı çekmektedirler. Özellikle yolculuk yapmak ve araba kullanmak ciddi anlamda rahatsızlık oluşturmaktadır. Özellikle oturarak çalışan kişiler bu durumdan çok etkilenmektedir. Oturmaya ara verilemeyen durumlarda şikayet daha da artmaktadır.
Kuyruk sokumu kemiğinin işlevi nedir?
Kuyruk sokumu leğen kemiğinin arkasında üçgen şeklinde olan Sakrum kemiğinin devamında yerleşen 4 kemikten oluşur. Temel işlevi alt batın organlarını bir hamak gibi destekleyen kasların yapışma noktası olmasıdır. Kuyruk sokumu kemiğinin bacaklara giden sinirleri çalıştırmakta, büyük tuvalet yapmakta veya cinsel işlevde direkt bir görevi yoktur. Her kişinin kuyruk sokumu kemiği yapısı farklıdır. Bazı kişilerde kemiğin doğuştan farklı yapıda olması da genç veya ileri yaşlarda bu ağrının (hiçbir darbe almasa da) ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısının Sebepleri nelerdir;
Kuyruk sokumu ağrıları travma ,düşme, çarpma, hamilelik, doğum, sportif yaralanmalar, nedeniyle oluşabildiği gibi sadece oturarak çalışma sebebiyle de ortaya çıkabilir. Bayanlarda hamilelik ve doğum nedeniyle daha çok olduğu bilinse de 20 yıllık hasta serimizin %60’ını kadınlar, % 40’ını erkek hastalarımız oluşturmaktadır.
Nasıl teşhis konur?
Kuyruk sokumu ağrıları, tıpta son yıllarda daha çok aydınlanmakta olan bir konudur. Görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi ile teşhis imkanlarımız artmıştır. Daha önceki yıllarda kırık olarak düşünülen birçok hastada kırık değil de çıkık olduğu özel röntgenlerle ortaya konabilir. Hatta daha önceden tamamen psikolojik kökenli sanılan ağrıların sadece oturma anında kemiğin yerinden çıkmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Buna rağmen hala, zor teşhis konan ve zor tedavi edilen hastalıklar arasında sayılmaktadır. Hastalar bu konuda, dünyanın hemen her ülkesinde tam sonuca uğraşmak için birden çok doktor ve hastane başvurusu yapmak durumunda kalmaktadır. Özel röntgenlerin çekilmesinin ardından Kuyruk sokumu MR çalışması yapılması bize o bölgede ağrı kaynağı olan diğer hastalıkları ekarte ettirir. Tedavi edilecek bölgenin tam hedefinin bulunmasına yardım eder.