Kürtajla ilgili soru ve cevaplar

Kürtajla ilgili soru ve cevaplar

Ne zaman yapılabilir ?

Ülkemizde 10 haftaya kadar olan gebelikler, isteğe bağlı yasal olarak sonlandırılabilir.

Gebelik ne zaman başlar ? Gebelik yaşı nasıl hesaplanır ?

Gebelik ilişki günü değil, son adetin ilk gününden başlar.Yani adet 1 gün geçtiğinde, 4 hafta'lık gebe denilebilir. Genelde hastalar gebeliği 2 hafta eksik veya fazla hesaplayabilirler. Doğru hesaplama yapmak için son adetin ilk gününe bakılmalıdır.

Gebelik nasıl sonlandırılır ? Kürtaj yaparken hangi yöntem izlenir ?

Kliniğimizde, VAKUM YÖNTEMİYLE, AĞRISIZ, ACISIZ ve hasta uyutularak müdahale yapılır. Hastamız 20 dakikada normal hayatına dönebilir. Oldukça hızlı ve ağrısız bir işlem gerçekleştirilmiş olur. Kürtajda genellikle, damar içinden verilen ilaçlarla genel anestezi uygulanır. Vakum yöntemiyle hijyenik ve modern tıbbi cihazlar kullanılarak gebelik sonlandırılır.

Kürtaj yaptığımı başkaları bilir mi ?

Kürtaj kadının yasal hakkıdır. Mahkeme kararı olmadığı sürece hiç kimseye hiç bir bilgi verilmez.

Kürtaj nerede yapılmalıdır ?

Son teknolojilere sahip, tam teşekküllü kliniğimizde, hijyenik şartlar altında yapılmaktadır. Çünkü sağlığınız bizim için önemlidir.

Haplarla düşük yapılabilir mi ?

Haplarla düşük yapılabilir ama kalan parçaların alınması için rahim içinin kontrolu, yani bir kürtaj gerekebilir.

Düzensiz ve aralıklı kanamalarda ne yapılır ?

Düzensiz ve aralıklı kanamalarda da rahim içinden parça alınır. Histopatolojik tetkike gönderilir. Bunun adı da kürtaj, endometrial kürtaj veya probe kürtajdır.

Kürtaj işlemi ne kadar sürer ?

İşlem 5- 10 dk sürer. İş güç kaybı olmaz. Kısa süreli işlemde, hastanın hayati fonksiyonları durdurulmaz. Hasta 3 dakikada uyanır. Ama hiç bir şey hatırlamaz,

Kürtaj işlemi sırasında bir sıkıntı olabilir mi ?

İşlem sırasında görülen rahim ağzındaki enfeksiyonlar, yara veya şüpheli görünümler için hasta uyarılır. İşlem sonrası kontrolde 1 hafta sonra rahim ağzından sürüntü alınarak rahim ağzı kanser taraması da yapılabilir. Rahim ağzı kanseri erken tanısı kolposkopi denilen ve rahim ağzının görüntüsünü büyüten cihazla belirlenir.

Kürtaj işlemi bittikten sonra ne yapılır ?

Kanama ve ağrı kontrolu yapılır. tansiyon nabız da kontrol edildikten sonra hasta gönderilir.

Kürtaj işleminden sonra spiral takılabilir mi ?

İşlemden sonra spiral takılabilir, fakat rahim ağzı kanser tarama testi yani smear yapılmış olmalıdır ve kanama olmamalıdır.

Kürtajdan sonra kontrol yapılmalı mıdır ?

İşlemden 5 gün sonra ultrason kontrolu şarttır. Kanama, enfeksiyon, parça kalması yönünden kontrol edilir. Çünkü 1 milimetrelik kalıntı bile kanama yapabilir.

Kürtajın yan etkisi olur mu ?

İşlemden sonra 5-7 gün içinde hormon çekilme kanaması görülebilir.

Kürtajdan sonra ne zaman adet görülür ?

30-45 gün sonra adet görülür.

Kürtajdan sonra ilaç kullanılmalı mıdır ?

İşlemden sonra ilaç, antibiotik kullanımı şarttır,

Kürtaj işleminden sonra ilişkiye girilebilir mi ?

Enfeksiyon kapma tehlikesi sebebiyle, işlem sonrası bir süre ilişkiye girmek yasaklanır.

Kürtaj kadının kararıyla yapılır mı ? Eş onayı gerekir mi ?

Hasta 18 yaşını bitirmiş ve bekarsa kendi imzasıyla tahliye olur. Fakat 18 yaşını bitirmiş ve evliyse eş rızası da gerekir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatma Horasan

Op. Dr. Fatma HORASAN, 1961 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlamıştır  Zorunlu hizmetini Sakarya Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Dispanser Baştabibi ve Doğumevi Nüfus planlaması kliniği tabibi olarak yapmasının ardından 1988 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaya başlamıştır. 1992 yılında da Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1993-2000 yılları arasında SSK Manisa Soma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Fatma HORASAN, bu süre zarfında 66.140 hastaya muayene etmiş ve 2180 orta-büyük ölçekte ameliyat yapmıştır. 2009 yılında Ege  Üniversitesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi’nden Tüp Bebek Uygulama Serti ...

Etiketler
Kürtaj nedir
Op. Dr. Fatma Horasan
Op. Dr. Fatma Horasan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube