Kürtaj ve komplikasyonları

Op. Dr. Mehmet Ergez
Op. Dr. Mehmet Ergez
25 Ağustos 2014419 görüntülenme
Randevu Al
Kürtaj  ve komplikasyonları

Kürtaj veya küretaj rahim içinde bir gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılmasıdır. Kürtaj kadının arzusuyla 10. gebelik haftasına kadar yasal olarak uygulanabilir. Evli kadınlarda kürtaj uygulamasında eşler de müdahaleye imzalı onay vermelidir. Eskiden hiç doğurmamış kişilerde kürtaj yapılırken rahim ağzını açmak için bujiler kullanılmakta idi. Günümüzde yumuşak kanüllerle genellikle hiçbir buji kullanmadan bu işlem gerçekleştirilmektedir. Müdahale süresi yaklaşık 10-15 dakikadır. Müdahale bittikten sonra hastaya antibiyotik verilmesi gerekmektedir.

Tecrübeli kişiler tarafından uygulanıldığı takdirde normal gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemi sırasında oluşabilecek riskler yok denecek kadar azdır. Olabilecek muhtemel komplikasyonlar enfeksiyon ve kanamadır. Daha nadir karşımıza çıkabilecek komplikasyonlar da olabilir. Müdahaleden hemen sonra adet miktarından daha fazla bir kanama olursa, rahim gevşekliği veya yırtılması olarak değerlendirilip ona uygun tedaviler hemen başlatılmalıdır. Diğer bir komplikasyon ise rahmin delinme ihtimalidir ki artık yumuşak kanüller kullanıldığı için bu ihtimal de çok aza indirgenmiştir. Bazen tecrübeli ellerde kürtaj yapılmamışsa veya gebelik büyük ise, bazen de iltihaplanma sonucu veya fazla kanama ile rahimin iki tabakası arasında yapışıklık oluşur.  Buna Asherman Sendromu denir. Bu sendrom geliştiği taktirde hastanın tekrar gebe kalma ihtimali çok azalır. Tedavisi histeroskopik cerrahi ile yapışıklıkların açılmasıdır.

Kürtaj, hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi değildir. İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlaması yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Etiketler

Kürtaj nasıl yapılırKürtaj nedirKürtajın riskleri nelerdirAsherman sendromu nedirKürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildirRahimde yapışıklık neden olur

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehmet Ergez

Op. Dr. Mehmet Ergez

Op. Dr. Mehmet ERGEZ, 1961 yılında Adana’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Adana’da tamamlamasının ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmiştir. 1997 yılında Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Kadın Doğum Kliniği’nde ihtisas eğitimini bitirmiş ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır