Kup - sütyen ölçüleri ve sık yapılan hatalar

Kup - sütyen ölçüleri ve sık yapılan hatalar

Yapılan piyasa araştırmaları göstermiştir ki kadınların neredeyse üçte biri yanlış sütyen kullanmaktadır. Bu da elbette çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Öncelikle bilinmesi gereken şey, farklı üreticilerin aynı bedendeki ürünlerinin de birbirinden farklı olduğudur. Bu yüzden, buradaki açıklamalar her ne kadar işin mantığını yansıtsa da altın bir anahtar değildir ve sütyen alınırken geçerli olan en önemli püf noktasının "denemek" olduğu gerçeğini değiştirmezler.

Pazarlarda satılan takke, pardon sütyenler, doğrudan memebaşı hizasından ölçülen meme/göğüs çevresine göre sunulur. Yani pazarcının sattığı "90 beden" bir sütyen, memebaşı hizasında göğüs çevresi 90 cm olan "bir" bayana uyabilir ancak memebaşı hizasında göğüs çevresi 90 cm olan "her" bayana uymaz! Bunun sebebi yazının devamında ortaya çıkacaktır.

Sütyen bedeni belirlerken alınması gereken iki ölçü vardır. İlki göğüskafesi çevresidir ve memelerin altları (memealtı katlantısı) hizasında ölçülür. İkincisi, memebaşları hizasından ölçülen göğüs çevresidir. İlk sayı, aynı zamanda sütyen bedeninin rakamsal kısmına karşılık gelir. Göğüs çevresinin ise tek başına değeri yoktur ancak, bu sayıdan göğüskafesi çevresi matematiksel olarak çıkarılırsa, elde edilen değer aracılığı ile "cup" büyüklüğü bulunur. Şöyle ki; hazırlanmış olan listeden, eldeki değere karşılık gelen harf, "cup" büyüklüğüdür. Ölçüm yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, ölçübandının (masura) deriye tam oturması gerektiğidir. Göğüs çevresi ölçülürken, masura memebaşlarını tam olarak ezmelidir. Çünkü aşağıdaki listeden de görüldüğü gibi, 1 cm fark ile cup büyüklüğü değişmektedir.

Yukarıdaki listede rakamlar cm olarak göğüs çevresi ile göğüskafesi çevresi arasındaki farkı gösterir. Örnek olarak, göğüskafesi çevresi 78 cm ve göğüs çevresi 97 cm ise, aradaki fark;

                  97-78=19

olduğundan "cup" büyüklüğü, 19'a karşılık gelen D'dir. Sonuç olarak da sütyen bedeni (piyasada 78 D şeklinde bir ürün olmadığından) 75 D'dir.

Yukarıdaki örnekte verilen ölçülere sahip olan bir bayan, 75 D yerine 80 D büyüklüğünde bir sütyen aldığı taktirde, ki genellikle böyle yapılmaktadır, omuz ağrılarına davetiye çıkarmış olacaktır. Çünkü sütyenlerin yapıldığı kumaşların esnenme payı genellikle vardır. Bir sütyen, memeleri taşırken bunların ağırlığını omuzlara değil, göğüskafesine iletmelidir. Bu sebeple de sütyen bağlandığında göğüskafesine sıkı bir şekilde oturmalıdır. Örnekteki bayan 80 D sütyen aldığında, hem sütyen zaten göğüskafesini sıkı şekilde saramayacaktır, hem de kumaş esneyeceğinden memelerin ağırlığını tutamayacak, kopçalar aracılığı ile tüm yük omuzlara binecektir. Oysa 75 D kullanırsa, esneme payı, sütyen bağlandığında alınmış olacak, memeler göğüskafesi üzerinde sabitlenmiş bir şekilde taşınacak, kopçalar da şeklen memeleri destekleyecektir.

Alınacak olan sütyenin göğüskafesi ölçüsü, ölçülen göğüskafesi çevresini aşağı doğru yuvarlayarak bulunur. Örneğin, göğüskafesi çevresi sırasıyla 79, 78, 77 olan 3 bayanın hepsi de 75'lik sütyen almalıdırlar. Hatta bazı giyim danışmanları, ölçüsü tam olan bayanlara bir küçük ölçüde sütyen tavsiye etmektedir; ölçüsü 75 olan bayana 70'lik veya 85 olana 80'lik sütyen gibi.

Yukarıdaki grafiğin üst kısmında, göğüs çevreleri birbirine eşit (100 cm) fakat göğüskafesi çevreleri farklı (85 ve 75 cm) olan iki örnek verilmiştir. Pazardan alınacak "100 beden" bir sütyenin, ikisine de mükemmel oturması beklenemez. Alttaki kısımda da göğüskafesi çevreleri aynı fakat memeleri farklı büyüklükte, yani göğüs çevreleri farklı iki örnek gösterilmektedir.

Yapılabilecek en büyük yanlış ise, denemeden sütyen almaktır. Neredeyse hiçbir firmanın ölçüleri birbirini tutmamaktadır. Bu yüzden ölçülerinize veya kullandığınız bir markanın ölçülerine (aynı markadan alışveriş yapacak olsanız bile) güvenmeyin ve mutlaka deneyerek sütyen alın. Alacağınız sütyen öncelikle göğüskafesinize tam anlamıyla oturmalı ve sıkı bir şekilde sarmalıdır. Bu, kullanılmış olan kumaşın esneme özelliğine göre değişecektir. Bundan emin olduktan sonra, o sütyenin memelere olan uyumunu kontrol edebilirsiniz. Bunun için memelerinizi, hesaplarınıza göre cup'u uygun olan sütyenin içine, öne eğilmek suretiyle sarkıtarak yerleştirin ve arkasını sonra bağlayın. Dik dururken sırtını bağladığınız ve memelerinizi altyanlarından öne doğru çekiştirerek yerleştirdiğinizde aynı sonucu alamayabilirsiniz. Denediğiniz sütyen uymadıysa, değişik alternatifler denemek gerekebilir. Duruma göre bir büyük veya bir küçük cup denemek, göğüskafesi çevresi daha küçük fakat cup'u daha büyük sütyen denemek gibi. Mesela, kendi ölçümlerinize göre 78 C olduğunuz halde, çok beğendiğiniz bir sütyenin 75 C'si küçük olduysa, duruma göre 75 D, 80 B hatta 80 C denemek gerekebilir ("aşağı doğru yuvarlama" kuralına aykırı da olsa önemli olan sütyenin uyması; yani denemek herşeyden önce geliyor!).

Meme büyütme girişimlerinden sonra sütyen kullanmak gereklidir. Bunu yaparken seçiminizi bilerek yapmanız için verdiğim bu bilgiler umarım faydalı olur.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oygar Aytekin

Op. Dr. Oygar AYTEKİN, 1974 yılında Almanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bursa'da bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Henüz tıp fakültesi öğrencisi iken çok sayıda estetik burun ameliyatına müdahil olmuş olan Dr. AYTEKİN, ihtisasını da Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde yapmış ve Plastik, Rekonstrüktif ve EstetikCerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2004-2008 yılları arasında Viyana'da, maksillofasiyal rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanında hizmet veren özel bir kurumda çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Oygar AYTEKİN, mesleki çalışmalarını Suadiye'de bulunan özel muayenehanesinde sürdürmektedir. Ayrıca, 2005 yılından beri, Avrupa'da sadece Viyana'da verilen "taze kadavra kafaları ...

Etiketler
Kup
Op. Dr. Oygar Aytekin
Op. Dr. Oygar Aytekin
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube