Kulakta sıvı toplanması

Op. Dr. Atilla Şengör
Op. Dr. Atilla Şengör
18 Aralık 20142819 görüntülenme
Randevu Al
Kulakta sıvı toplanması

Burun tıkanıklığı ile beraber orta kulakta vakum etkisi oluşur ve burada sıvı toplanabilir. Örneğin kısa süren basit grip ya da sinüzit gibi infeksiyonlar ve/veya uzun süreli burun tıkanıklığına yol açan geniz eti ile alerji gibi.. Orta kulakta sıvı birikmesi çoğu kez ilaç tedavileri ile iyileşir. Ancak tedavinin sonucunun gözlenebilmesi için küçük hastanın düzenli olarak takip edilmesi çok önemlidir.

Burun tıkanıklığına yol açan nedenin sık tekrarlaması veya bir türlü geçmiyor oluşu, orta kulak sıvısının düzelmesini güçleştirir. Bu durum uzun sürdüğünde çocuğun işitmesi riske girebilir. Yani tedaviye rağmen düzelmeyen seröz otitlerde sıvının boşaltılması ile tüp takılması gerekli olabilir. Bunların sebebi eğer geniz eti ise, sonradan tekrarlama olmaması için beraberinde geniz eti de alınır.

Tüp takılması mikroskopik görüş altında çok hassas bir müdahaledir, çocuklarda narkoz altında yapılır ve ağrılı bir işlem değildir. Kulak tüpü, kulak zarında bulunduğu süre boyunca orta kulağı ve kulak zarını vakum etkisinden korur. Burun tıkanıklığı da beraber tedavi edilmiş çocuklarda, kulak tüpünün tekrar takılması gerekliliği yok denecek kadar azdır.

Etiketler

Kulakta sıvı toplanması nedenlerKulakta sıvı toplanması belirtileriKulakta sıvı toplanması nasıl anlaşılırKulakta sıvı neden toplanırKulata sıvı toplandığı nasıl anlaşılırKulak hastalıkları ve tedavisiKulak sorunlarında tanı ve tedavi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Atilla Şengör

Op. Dr. Atilla Şengör

Op. Dr. Atilla ŞENGÖR, 1974 yılında İstanbul' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1998- 2002 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır