Kulakta sıvı toplanması

Kulakta sıvı toplanması

Burun tıkanıklığı ile beraber orta kulakta vakum etkisi oluşur ve burada sıvı toplanabilir. Örneğin kısa süren basit grip ya da sinüzit gibi infeksiyonlar ve/veya uzun süreli burun tıkanıklığına yol açan geniz eti ile alerji gibi.. Orta kulakta sıvı birikmesi çoğu kez ilaç tedavileri ile iyileşir. Ancak tedavinin sonucunun gözlenebilmesi için küçük hastanın düzenli olarak takip edilmesi çok önemlidir.

Burun tıkanıklığına yol açan nedenin sık tekrarlaması veya bir türlü geçmiyor oluşu, orta kulak sıvısının düzelmesini güçleştirir. Bu durum uzun sürdüğünde çocuğun işitmesi riske girebilir. Yani tedaviye rağmen düzelmeyen seröz otitlerde sıvının boşaltılması ile tüp takılması gerekli olabilir. Bunların sebebi eğer geniz eti ise, sonradan tekrarlama olmaması için beraberinde geniz eti de alınır.

Tüp takılması mikroskopik görüş altında çok hassas bir müdahaledir, çocuklarda narkoz altında yapılır ve ağrılı bir işlem değildir. Kulak tüpü, kulak zarında bulunduğu süre boyunca orta kulağı ve kulak zarını vakum etkisinden korur. Burun tıkanıklığı da beraber tedavi edilmiş çocuklarda, kulak tüpünün tekrar takılması gerekliliği yok denecek kadar azdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Şengör

Op. Dr. Atilla ŞENGÖR, 1974 yılında İstanbul' da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1998- 2002 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1999 yılında Almanya' da Tübingen Üniversitesi' nde 2 ay KBB Uzmanı, 2002-2003 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi' nde, 2003-2004 yılları arası Haseki Eğitim ve Araştrma Hastanesi ve Etiler International Hospital' da, 2004-2014 yılları arası Nişantaşı KBB Grubu' nda, 2008-2015 Memorial Etiler Polikliniği KBB Bölümü' nde görev yapmış olan Op. Dr. Atilla ŞENGÖR mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. Türk Tabiple ...

Etiketler
Kulakta sıvı toplanması nedenler
Op. Dr. Atilla Şengör
Op. Dr. Atilla Şengör
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube