Kulak ağrıları ve önerileri

Kulak ağrıları ve önerileri

Kulak ağrısı çekiyorsanız doktorunuzu görmeniz gerekiyor demektir.

Kulak ağrılarının birçok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları ise,

•Kulağın zedelenmesi,

•Orta veya dış kulakta kapılan bir enfeksiyon, bir hastalık,

•Burunda, gırtlakta, sinüslerde veya ağızda oluşan bir enfeksiyon,

•Çenede meydana gelen darbe veya yaralanma

•Hava basıncında oluşan değişiklikler, mesela uçak ile havalanmak.

•Hava sıcaklığındaki ani değişimler, mesela dışarısı çok soğuk iken birden çok sıcak bir odaya girmek.

•Kulak kirinin fazla olması

•Kulağa kaçan bir madde veya böcek

Orta kulak iltihabı özellikle çocuklarda, kulak ağrısının en büyük nedenlerindendir.Kulaktaki iltihap özellikle önce soğuktan, sinüzit veya boğaz iltihabından doğar. Ayrıca ateş yükselmesi, baş dönmesi, işitme kaybı, kulak tıkanıklığı hissi ve iştahsızlık gibi başka rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir.

Eğer dış kulak veya kulak kanalında nem birikir ve dışarı çıkamayıp içeride tıkanırsa, kulağınızda iltihap oluşturabilir. Bu genelde kulağın kenarında veya kulak memesinde acıya neden olur.Kulakta kızarıklık, şişme veya kaşıntı oluşturabilir. Bazen kulağınızda bir tıkanıklık hissi ve işitme kaybı yaşayabilirsiniz.

Tedavi

Bazı kulak enfeksiyonları, antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilir. Eğer enfeksiyon kaptıysanız, uzmanınız size antibiyotik vermeden önce, 1 ila 3 gün arasında bir süre bekleyip, semptomların kendiliğinden iyileşmesini bekleyebilir. Uzmanınız size, orta kulakta duyulan baskıyı azaltması için, burun tıkanıklığını gideren ilaçlar (sprey veya tablet) ve reçetesiz ağrı kesiciler de önerebilir.

Kulak içindeki maddeler (katılaşmış kulak kiri dahil) kesinlikle sağlık uzmanınız tarafından temizlenmelidir.

Kulak ağrısı için başka tedaviler de olabilir. Örnek olarak, sakız çiğnemek, sıvı almak, veya şeker emmek, hava basıncı veya sıcaklık değişimlerinden dolayı kulakta yapacak olan ağrıyı hafifletecektir.

Kendime Nasıl Dikkat Etmeliyim?

•Eğer enfeksiyon kaptıysanız, uzmanınız tarafından önerilen ilaçlardan kullanın

•Bir buz torbası veya soğuk bir bezi kulağa 20 dakika kadar bir süre bekletirseniz acıyı biraz hafifletebilirsiniz.

•Veya tam tersi ılık, sıcak bir bezi kulakta bekletebilirsiniz. Saç kurutma makinesi kullanın. 10 cm. mesafeden ılık hava ve düşük fan hızında kurutma makinesi ağrıyı azaltacaktır.

•Reçetesiz kullanılabilen ağrı kesicilerden alabilirsiniz. Sakın unutmayın 18 yaşından küçüklerin Reye Sendromu adı verilen hastalığa yakalanma riski olduklarından ağrı kesicileri mutlaka uzman onayından sonra vermelisiniz.

Bir parça sakız çiğneyiniz. Östaki kanalının açılması için oldukça faydalıdır. Birçok kişi uçakta bunu deneyerek faydasını görmüştür. Esneyin. Yine östaki kanalını açarak etki gösterir. Burnunuzu tutun. Uçakta 10.000 metrede uçarken kulaklarınız tıkanırsa burnunuzu iki parmak arasında sıkıştırıp, derin bir nefes alın ve havayı genzinize doğru yönlendirecek şekilde üfleyin. Açılma sesi duyacaksınız. Bu basınç eşitlemesinin olduğunu gösterir, aynı zamanda kulak ağrısı da ortadan kalkar.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Arif Şanlı

Prof. Dr. Arif Şanlı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz ve Baş - Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1979 - 1983 Yılları arasında Sivas SSK Hastanesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev almış olan Prof. Dr. Arif ŞANLI, 1983 - 1985 yılları arasında Manisa Soma Devlet Hastanesi'nde, 1985 - 1986 yılları arasında Erzurum Mareşal Çakmak Askeri Hastanesi'nde, 1987 - 1990 yılları arasında Tokat - Turhal Devlet Hastanesi'nde, 1990 - 2001 yılları arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ( 1. Kulak, Burun, Boğaz klinik şef yardımcısı ve klinik şefi olarak, 2011 - 2016 yılları arasında aynı hastanede Ku ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Kulak ağrıları
Prof. Dr. Arif Şanlı
Prof. Dr. Arif Şanlı
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube