Küçük Çocuklarda Diş Tedavisi

Dr. Dt. Burhan Hakan Oray
Dr. Dt. Burhan Hakan Oray
30 Eylül 2016148 görüntülenme
Randevu Al
Küçük Çocuklarda Diş Tedavisi

Günümüzde diş çürüğü sayısı artarken, sıklığı ve görülme yaşı düşmektedir.

Diş çürüğü gözlenen küçük çocuklarda ( 1,5 - 5 yaş) öncelikle çürüğe neden olan etken belirlenmeli, bu konuda ebeveynler bilgilendirilmeli, ağız hijyeni ve diş fırçalamasına özen gösterilmeli, çürüme hızı azaltılmaya çalışılmalıdır. Bu uygulamalar ile yeni çürüklerden korunma ve hastamızın tedavi edilebilmesi için büyümesi amaçlanmaktadır.

Küçük hastaya yaşıtlarının olduğu bir günde randevu verilir, hiçbir işlem yapmadan oyun oynaması, arkadaş bulması, tedavi olan yaşıtlarını seyretmesi, klinik ortamına alışması sağlanır. Bir sonraki randevularda zorlamadan koltuğa oturması istenir, dişhekimi koltuğunda su ve hava kullanılarak yapılacak işlem basitçe anlatılır. Bu seanslar, tedirginliği geçip tedavi edilmesine izin verene kadar devam etmelidir. Diş tedavisine en kısa ve en kolay işlemden başlanmalı, küçük hasta sıkıldığında veya koltuktan kalkmak istediğinde işlem durdurulmalı ve gitmesine izin verilmelidir. Küçük hastayı zorla tedavi etmeye çalışmak, elini ayağını tutturup hareketsiz hale getirmek ve müdahale etmek doğru bir yaklaşım değildir. Zorlama ve zor kullanarak yapılan diş tedavileri sonucunda dişhekimi korkusu, doktora güvensizlik, sıkıntısını paylaşmama ve acı çekmesine karşın tedaviyi ret etme tavrı gelişmekte, çocukluktaki bu sorunlar yetişkinliğe de taşınmaktadır.

Süt dişleri, yapısı gereği lokal anestezi ( iğne )  uygulanmadan tedavi edilebilmektedir. Küçük hastalarda gerek iğne kullanılması  gerekse de anestezi sırasında ve sonrasında oluşan uyuşukluk hissi nedeniyle endişe ve korku oluşturmaktadır. Lokal anestezi uygulanmamış o gün tedavi istemeyen küçük hastalarda bir daha ki seansta tedaviyi kabul etme oranının aynı  şartlarda lokal anestezi uygulanmış küçük hastalardan daha fazla olduğu gözlemlenmektedir.

Özetle küçük çocuklarda;

Çürük oluşmaması için gereken önlemleri almak,

Oluşmuş çürüklerin nedenini saptayarak etkeni ortadan kaldırmak, ağız hijyenini sağlayarak çürük oluşumunu geciktirmek ve önlemek,

Tedavi sürecine zaman ayırmak, izletmek, anlatmak, onun hazır olmasını beklemek, tedavide ısrarcı olmamak,

Elini ayağını tutarak ve zor kullanarak tedavi etmeye çalışmamak,

Çok gerekli değilse lokal anestezi kullanmamak, tedaviyi ve güvene dayalı aile-hasta-hekim ilişkisini sağlayacaktır.

Etiketler

Çocuklarda diş tedavisiÇocuklarda diş muayenesiÇocuklarda ağız ve diş sağlığıÇocuklarda diş tedavisi acı verir miÇocuklarda diş tedavisinde anesteziÇocuklarda diş tedavisi nasıl olmalı

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Burhan Hakan Oray

Dr. Dt. Burhan Hakan Oray

Dr. Dt. Burhan Hakan ORAY, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Ankara Namık Kemal Ortaokulu ve Deneme Lisesi'nde bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'nden mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır