Kron kopru tedavısı

Kron kopru tedavısı

Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin kesilip küçülmesi daha sonra da kaplanması işlemine kuron adı verilir. Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişlerin küçültülüp bu dişlerden yardım alarak diş olmayan boşluğa da diş yapılması işlemine köprü adı verilir. Günümüzde Metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere 2 tip kuron köprü çalışmaktayız. Bunlardan size kısaca bahsetmek istiyorum:

METAL DESTEKLİ KURON KÖPRÜLER

Alt yapı olarak standart metaller yada değerli metal alaşımlar kullanılarak yapılan porselen restorasyonlardır.Altın, dişhekimliğinde kullanılan ve diş ile dişeti sağlığı açısından olumsuz sonuç doğurmayan en uyumlu kıymetli metallerdendir. Değerli metal kullanılarak yapılan metal desekli kuron ve köprüler daha sağlıklı ve estetik sonuçlar doğuracaktır.

METAL DESTEKSİZ (FULL SERAMİC) KURON VE KÖPRÜLER

Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. En büyük özellikleri estetik oluşlarıdır çünkü ışık geçirgenlikleri metal destekli porselenlere oranla çok daha fazladır. Doğal dişler ışığı geçirirler. Metal desteksiz porselenler de bu yüzden gerçek dişe en yakın doğallığı verir. Bunun sonucu olarak ta dişin estetiğinde derinlik ve canlılık görüntüsü ortaya çıkar. Alt yapısında metal olmadığı için kuron-dişeti hizasında koyu renk bir görüntü ile karşılaşmayız. Oysa Metal destekli porselenlerde bu da olumsuz bir sonuç olarak karşımıza çıkabilir. Diş eti çekilmelerinde de metal desteksiz porselenler kötü görüntü vermezken metal alt yapılı olanlarda bu durum bazen kaçınılmazdır. Bunun dışında metal alt yapılı porselenlerde bazı hastalarda  alt yapıya allerjik reaksiyon oluşurken, metal desteksiz porselenlerde bu allerji riski yoktur. Metal desteksiz restorasyonların tek dezavantajı maliyet olarak yüksek oluşlarıdır. Diğer hafta metal desteksiz porselen olarak tanımladığımız ZİRKONYUM esaslı kuron ve köprülerden bahsedeceğim..

Sağlıkla kalın..

Bu makale 8 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Reyhan Akman

Dt. Reyhan Akman,1974 Batman'da doğdum. 5 yaşından sonra Adana' ya yerleştim. ilk-orta-lise eğitimimi Adana'da yaptım. Ege Üniversitesi Diş Fakültesinden 1998 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Adana'da muayenehane açarak mesleğime adım attım. 20 yıl muayenehane ortamında çalıştıktan sonra tecrübelerimi aktarmak için 2018 yılında Akman Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini hayata geçirdim. şuan sabit 2 Hekim ile Polikliniğimizde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 

Hobi çalışmaları: 

2017 yılında (Işıklar Yağarken) adlı bir şiir kitabı ve aynı yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu fuayesinde (Yaşayan Kumlar) adlı fotoğraf sergisi açmıştır.

Adana'nın Sesi Musiki Derneği koro üyesidir.

Ebru-quling-ahşap boyama-seramik çalışmaları bulunmaktadır.

Etiketler
Kron (kaplama) hakkında
Dt. Reyhan Akman
Dt. Reyhan Akman
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube