Kron (kaplama) veya köprü yapım aşamaları nelerdir?

Kron (kaplama) veya köprü yapım aşamaları nelerdir?

Küçük veya büyük tüm kron (kaplama) veya köprü restorasyonlarda başarının anahtarı iyi bir planlamadır. Bunun için diş hekiminizden randevu almalısınız. Ağız içi muayenesi, radyografik muayene (filmle yapılan), teşhis modeli incelemesi gibi çeşitli değerlendirmeler yapılacaktır. Diş ve dişeti sağlığı iyi durumda ise köprü restorasyonu yapılabilir. Ağızdaki tüm olumsuzluklar bertaraf edildikten sonra köprü yapım aşamasına geçimelidir. Aksi halde hem restorasyon hem de çevre dokular tehlikeye girer.

Kron (kaplama) veya köprü restorasyonların hazırlık aşamasında ilgili bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Diş hekimi ilgili dişlerin preperasyonuna başlar. Bu aşamaya halk arasında ‘diş kesimi’ de denir. Dişler, üzerine gelecek porselen miktarı kadar küçültülür. Genellikle bu 1.5-2mm civarındadır. Yeterli miktarda diş dokusu bulunmuyorsa öncelikle kayıp kısmı tamamlanır ve diğer aşamalara daha sonra geçilir.

Preperasyon aşaması bittiğinde ölçü aşamasına geçilir. Pek çok farklı ölçü maddesi bulunmaktadır. Alınan ölçü laboratuara gönderilir ve model elde edilir. Tüm aşamalar bu modeller üzerinde uygulanır. Alt yapı provasını takiben porselen üst yapı provası yapılır. Yükseklik, renk, form gibi pek çok kriter bu prova randevularında değerlendirilir. Herşey kontrol edildikten sonra hasta onayı da alınır ve  restorasyon dişler üzerine yapıştırılır. Bu işleme ‘simantasyon’ denir.

Restorasyon tamamlanana kadar diş hekimi geçici kron (kaplama) veya köprü ile dişlerin açıkta kalmasını önler. Bu şekilde hem  hassasiyet oluşmasını engeller hem de estetik görünümü sağlar.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tansu Erakman

Uzm. Dr. Dt. Tansu ERAKMAN, ilkokulu 1988 - 1991 yılları arasında TED Ankara Koleji'nde, ortaokulu 1991 - 1992 yılları arasında Hollyfield High School Londra'da ve liseyi 1993 - 1995 yılları arasında TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. 1996 - 2004 Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimini, 2005 - 2011 yılları arasında ise Ankara Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Doktora ve Uzmanlık eğitimlerini tamamlayarak Uzm. Dr. Dt. olarak mesleki çalışmalarına başlamıştır.

Uzm. Dr. Dt. Tansu ERAKMAN, 2012 yılında Başkent Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Doktorasını almıştır. 2011 yılında Royal Hastane Donanımları - Ürün Müdürü olarak görev yapmıştır. 2007 yılından beri Tansu ERAKMAN Diş Kliniği'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Diş köprüsü nasıl yapılır
Uzm. Dr. Dt. Tansu Erakman
Uzm. Dr. Dt. Tansu Erakman
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube