Kotu agiz kokusu- halitozis

Kotu agiz kokusu- halitozis

Ağızdaki kötü kokuya kısaca" halitozis" denir.Birçoğumuzun oldukça rahatsızlık duyduğu,psikolojisinin kötü etkilendiği ağız kokusunun birçok nedeni  olabilir. Bunlardan belli başlıca olanları şöyle sıralayabiliriz;

-YETERSİZ AĞIZ HİJYENİ;diş fırçası, diş macunu, ağız gargaraları ve diş iplerinden oluşan ağız bakım setlerini kullanmayarak düzenli ve yeterli oranda ağız ve diş  temizliğini sağlamazsak ağız kokusuna neden olabiliriz.Ağızdaki kötü restorasyonlar,eski dolgu ve köprüler,diş protezleri ve çürük dişler de ağız kokusu oluşturabilir.

-DİŞETİ HASTALIĞI

-BAZI YİYECEKLER;Soğan,sarımsak gibi kokuya yol açacak yiyecekleri tüketmekle de ağız kokusuna yol açabiliriz.Bu tür ağız kokusu geçicidir ve tedavi gerektirmez.

-TÜTÜN VE ALKOL TÜKETİMİ

-AĞIZ KURULUĞU;Bazı ilaçların kullanımı, uyku esnasında tükrük akışının azalmasına bağlı olarak dil kökü üzerinde yoğun miktarda mikroorganizmanın oluşturduğu asitler ve yiyecek artıkları sonucu gaz birikmesi  gibi faktörlerle de ağız kokusu oluşabilir Her sağlıklı birey sabah uyandığında ağız kokusunu hissedebilir.Bu olağandır ve nedeni;gece boyu dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu gaz birikimidir.  sindirim kanalında biriken gazlar sabah uyandığımızda kötü ağız kokusuna yol açabilir.Açlık, diyet te ağız kokusuna neden olabilir.Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır.

-BAZI SİSTEMİK HASTALIKLAR;Diabet(aseton gibi kokar),karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları (balık gibi kokar)gibi hastalıklarda da ağız kokusu görülebilir.

Agız kokusunu önlemenin en temel ve basit yolu ağız bakımının iyi sağlanmasıdır

Plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak. Dilinizi fırçalamak da ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur.

Her gece protezleri çıkarmak ve temizlemek, sabah tekrar takmak.

Diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek.

lokmaları iyi çiğnemek ve bol su içmek,sakız çiğnemek, tarçın-kahve kullanmak ta tavsiye edebileceğim en basit koku giderici yöntemlerdir..Sağlıkla kalın...

Bu makale 8 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Reyhan Akman

Dt. Reyhan Akman,1974 Batman'da doğdum. 5 yaşından sonra Adana' ya yerleştim. ilk-orta-lise eğitimimi Adana'da yaptım. Ege Üniversitesi Diş Fakültesinden 1998 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Adana'da muayenehane açarak mesleğime adım attım. 20 yıl muayenehane ortamında çalıştıktan sonra tecrübelerimi aktarmak için 2018 yılında Akman Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini hayata geçirdim. şuan sabit 2 Hekim ile Polikliniğimizde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 

Hobi çalışmaları: 

2017 yılında (Işıklar Yağarken) adlı bir şiir kitabı ve aynı yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu fuayesinde (Yaşayan Kumlar) adlı fotoğraf sergisi açmıştır.

Adana'nın Sesi Musiki Derneği koro üyesidir.

Ebru-quling-ahşap boyama-seramik çalışmaları bulunmaktadır.

Etiketler
Agiz akintisi
Dt. Reyhan Akman
Dt. Reyhan Akman
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube