Koruyucu hekimlik

Koruyucu hekimlik

Koruyucu Hekimlik Tedavisi Hakkında Bilgiler

Koruyucu diş hekimliği ağızda ilk diş in sürmesiyle başlayıp yaşam sonuna kadar devam eden bir kontrol / tedavi sürecidir.
Sağlıklı bir ağızın temellerini diş hekiminizle birlikte atabilirsiniz...

Koruyucu Hekimlik

Çocukta Koruyucu Hekimlik

Özellikle çocuklarda ilk çıkan diş lerden itibaren diş lerin, şekil ve yapı olarak daha düzgün, sağlıklı ve dayanıklı olması sizin elinizde...

Süt diş leri bilindiği gibi alttan gelen daimi diş lerin yerlerini tutmakla görevlidirler. Arayüz çürüklerine bağlı yer kaybı veya diş in vaktinden önce kaybedilmesine bağlı yer kayıpları daimi diş lerin sürmesinde sorun oluştururken tedavisi daha pahalı, zahmetli ve uzun olan ortodontik problemlere yol açmaktadır.

Çocukta koruyucu hekimlik uygulamaları;

- Diş gelişiminin takip edilmesi
- Ağız hijyeninin sağlanması ( diş fırçalama...)
- Uygun beslenme alışkanlığı kazandırma
- Kötü alışkanlıkların kontrolü (parmak-dil emme, tırnak yeme vb.)
- Florür uygulaması (klinikte - evde)
- Fissür örtücüler (sealant)
- Yer tutucular
- Ortodontik tedavi
- Darbelerden koruma (spor koruyucuları)

Mevcut diş leri çürük oluşmadan korumak, çocuğun daha iyi beslenmesini, açık ve net konuşmasını ve sonuçta genel sağlığını olumlu etkileyerek daha mutlu bir çocuk olmasını sağlar.
Aile ve diş hekimi, iş birliği içinde çocuğa ömür boyu sürecek iyi alışkanlıklar kazandırmış olurlar.

Koruyucu Hekimlik

Erişkinde Koruyucu Hekimlik

Ağızda, diş ve çevre dokuları ile mevcutsa ağız içi protezleri düzenli ve doğru şekilde temizlemek gerekir. Böylece sağlanan hijyen sayesinde çeşitli diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesinin yanı sıra tat alma duygusu da iyileştirilmektedir.
Kişi kendi ağzında her detayı göremez, dolayısıyla 6 ayda 1 diş hekimine ağız hijyenini kontrol ettirerek olası problemleri erken teşhis ettirmiş olur.
Planlı hamilelikten önce, hamilelik döneminde stresten uzak, rahat ve huzurlu olmanız için, ağız sağlığınızı mutlaka bir diş hekimine kontrol ettirmelisiniz. Mevcut ağız içi sorunlar hamilelik süresince normalden daha hızlı ilerler ve bu dönemde ağız içi uygulamalardan kaçınılmaktadır.
Ağız içi kanser muayenesi bir başka önemli konudur. Diş hekimi sadece diş e bakmaz, diş in çevresindeki tüm yumuşak dokuları da kontrol eder. Kızarıklık, kanama, acı, ısı değişikliklerine duyarlılık gibi rahatsızlıklar günlük çiğneme fonksiyonlarında başlamış ve iki haftadan uzun sürmüşse mutlaka diş hekimi kontrolü gereklidir. Herhangi bir kanser lezyonu diş siz ağızda da ortaya çıkabilir.
Ayrıca, hastaların kullandığı protezlerin de belli aralıklarla diş hekimi tarafından temizlenip cilalanması gereklidir.

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, tedavi edici diş hekimliği uygulamaları ile karşılaştırılınca, erken teşhis ve tedaviler olduğu için maliyeti daha düşük, daha az kapsamlı ve daha kısa süreli uygulamalardır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Gürkan Metin

Dr. Dt. Gürkan METİN, lisans öncesi öğreniminin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1998-2000 yılları arasında Ankara’da görev yapmış olan Dr. Dt. Gürkan METİN, 2001-2007 yılları arasında İzmir - Bornova’da ortağı da olduğu özel bir poliklinikte görev yapmıştır.

2008 yılında İzmir - Bornova’da kendi özel kliniğini açmış olan Dr. Dt. Gürkan METİN, 2014 yılında muayenehanesini Alsancak’a taşımış olup halen burada Ağız ve Diş Sağlığı alanında başarılı tedavilerine devam etmektedir.

Etiketler
Çocuklarda diş sağlığı
Dt. Gürkan Metin
Dt. Gürkan Metin
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube