Koroner dolaşım

Koroner dolaşım

Kalbin düzenli ve etkili çalışabilmesi için, oksijen ve besleyici maddelerle zengin kan ile beslenmesi gerekmektedir. Koroner dolaşım, kalbi besleyen damarlarda kanın dolaşımıdır. Kalbin kas dokusu (miyokard) o kadar kalındır ki, kalp kanla dolu olmasına rağmen kanın kas dokusunun derinliklerine ulaşması için koroner damarlara ihtiyaç vardır.

Kalbin gevşemesi (diastol) sırasında kalp kas dokusuna oksijenli temiz kanı taşıyan ve dağıtan damarlar koroner arter (koroner atardamar), oksijeni alınmış kirli kanı kalp kasından uzaklaştıran damarlar ise kardiyak ven (kardiyak toplardamar) olarak adlandırılır.

Ana koroner arterler aort kapağının hemen üzerinden çıkan sağ ve sol koroner arter olmak üzere 2 tanedir. Sol koroner arter, sol ön inen arter ve sol sirkumfleks arter olmak üzere ikiye ayrılır. Sol ön inen arter kalbin ön yüzünü, sirkumfleks arter kalbin sol yanını ve arkasını besler. Sağ koroner arter ise sağ kalbi, karıncıklar arası duvarın bir kısmını ve kalbin arka yüzünü besleyen dallara ayrılır.

Koroner dolaşım kişiden kişiye fark ettiği için tam olarak değerlendirilmesi kardiyak kateterizasyon veya bilgisayar tomografili koroner anjiyografi ile mümkündür. Öyle ki, insanların %4’ünde üçüncü bir koroner arter bulunur, bu atardamar posterior koroner arter olarak adlandırılır. Nadiren kişide aort kökünün etrafında dolanan tek bir koroner arter bulunabilir.

Koroner arterler, sağlıklı iken, kalp kasının ihtiyacını karşılayacak koroner dolaşımı sağlarlar. Ancak kısmen dar olan bu damarlar, sıklıkla aterosklerozdan etkilenerek tıkanabilirler. Bu durumda kalbin oksijen ihtiyacını karşılamak için kan akışı hızlanır, buna rağmen yeterince oksijen sağlanamazsa oksijen yetersizliği hali olan doku iskemisi meydana gelir. Anlık iskemi, anjina denilen şiddetli göğüs ağrısı yapar. Ciddi iskemide ise kalp kası oksijen yetersizliğinden ölür, bu durum da miyokard enfarktüsü (kalp krizi) ile sonuçlanır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Osman Özdemir

Doç.Dr Osman ÖZDEMİR, 1974 yılında Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1998 yılında Gazi Üniversitesi’nde bitirmiştir.. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimini Aralık 1998 – Haziran 2003 arasında Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde yapmış, Haziran – Aralık 2003 yılında  Ankara 3 no.lu Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olarak çalışmıştır. Aralık 2003 –Ocak 2007 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’nda yan dal uzmanlık eğitimimi tamamlamıştır. 2012 yılında Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında,  2007-2013 yılları arası Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç.Dr Osman ÖZDEMİR, mesleki çalışmalarına Ankara Çukurambar’daki muayenehanes ...

Etiketler
Kalp krizi riski
Doç. Dr. Osman Özdemir
Doç. Dr. Osman Özdemir
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube