Koronavirüs ve emzirme

Koronavirüs ve emzirme

Emziren anneden süt ile bulaşır mı? Anne sütü, birçok hastalığa karşı olduğu gibi solunum yolu hastalıklarına karşı da koruma sağlayan antikorlar içerdiğinden dolayı bebeğin bağışıklığını da güçlendirir. Ayrıca anne sütü çocuğun büyümesi, gelişimi ve sağlığı açısından önemli olduğu kadar yaşamın ileri evrelerinde obezite, astım, diabet vb birçok hastalığa karşı koruma sağladığını kanıtlayan araştırmaların sayısı hergeçen gün artmaktadır. Korona yeni bir hastalık olduğu için yayılımı ve yayılımı konusunda çalışmalar ve bilgilerimiz sınırlıdır.  Çin’de sınırlı sayıda annede yürütülen güncel bir araştırmada son trimesterde olup laboratuvar ile onaylanan tanısı alan 9 gebenin 6’sından sezaryen doğum sonrası amniotik sıvı, kordon kanı, anne sütü ve bebeklerinden boğaz sürüntüsü alınmış ve yapılan testlerin negatif sonuçlandığı bildirilmiştir. Aksine salgın sırasında, annenin koronavirüs pozitifliği gibi çeşitli nedenlerle emzirmeyi kesmesi, çocuğun bağışıklık sağlayıcı bileşenlerden yaralanmasını engelleyerek, çocuğu daha fazla riske sokabilmektedir. Yani salgınlar sırasında genel olarak anne sütü ile beslenme kesilmemeli ya da ara verilmemelidir. Çocuğunu memeden kesmeyi düşünen anneler bile bu gibi dönemlerde bu kararlarını ertelemelidirler. b-Bebeğime bulaşmaması için neler yapmalıyım? Hastalık&grip geçirmekte olan annenin, virüsün bebeğine bulaşmasını önlemek için gerekli önlemleri(maske,ellerini yıkama vb) alarak, emzirmeye ya da sağılmış sütle beslemeye devam etmeli i-Emziren anne, koronavirüs enfeksiyonu tanısı alan kişi ile temas öyküsü var ise  ya da evde tedavi edilen koronavirüs hastası ise, emzirmeye ara vermemelidir. Gerekli önlemleri alıp emzirmeye devam etmelidir. 

Bu önlemler:

 ?Anne (+) ise iyi ve sık sık havalandırılan bir ortamda izole edilmelidir.

 ?Anne emzirirken ya da sütü sağarken maske takmalıdır.

 ?Emzirmeden önce ellerini 20 saniye boyunca etkin olarak yıkamalıdır (eller iç yüzleri, dış yüzleri, parmak araları, baş parmak arası, avuç ortası ve bileklere kadar yıkanarak iyice durulanmalı ve tek kullanımlık havlu ile kurulanmalıdır), temizliğin etkin olması için yüzük ve bilezik kullanmamalıdır.

 ?Bebek ve annenin kıyafetleri ve evde yaşayan diğer bireylerin kıyafetleri 60-90°C’de normal deterjan ile yıkanmalıdır.

 ?Anne bol sıvı tüketmeye, dengeli beslenmeye ve düzenli uykuya dikkat etmelidir. 

?Evde yaşayan diğer bireylerde hijyen konusunda eğitilmelidir. ii-Hastanede tedavi gören koronavirüs(+) annenin bebeğini anne sütü ile beslemesi sağlanmalıdır.

 ?Hekimler, anneye verilen ilaçların anne sütü ile beslenme açısından güvenli olduğunu söylediği sürece emzirme devam etmelidir.

 ?Odada Sadece Bebek – anne olmalı,başka hasta olmamalı. Bebek annesinin yatağından yaklaşık 2 metre uzakta bir beşikte tutulur ve el yıkama, maske takma gibi önlemler alınır. Tercihen, odada, bebeğin bakımıyla ilgilenecek sağlıklı bir yetişkin daha bulunmalıdır. iii- Geçici ayrılık – başlıca nedeni, annenin hastanede tedaviye ihtiyaç duymakta olan bir koronavirüs enfeksiyonu hastası olmasıdır.

 ?Emzirmek/emzirmeyi sürdürmek isteyen anneler, süt üretimini sağlamak ve sürdürmek için sağım yapmaya teşvik edilmelidir.

 ?Mümkünse, kullanılacak el pompası veya süt sağma makinesi anneye özel olmalıdır.

 ?Süt sağmadan önce, anneler el hijyenini sağlamalıdır. Her sağım sonrası, anne sütü ile temas eden tüm parçalar temizlenmeli, dezenfekte edilmelidir.

 ?Sağılmış süt sağlıklı bir bakıcı tarafından bebeğe verilmelidir.

Bu makale 15 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu

Uzm.Dr.Süleyman Alioğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel Medicabil Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Emzirme
Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu
Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube