Koronavirüs salgınında şeker hastaları daha dikkatli olmalı

Koronavirüs salgınında şeker hastaları daha dikkatli olmalı

Bütün dünyayı etkileyen  Coronavirüs (COVİD-19) enfeksiyonu ile mücadele içinde olduğumuz bu günlerde sağlıklı kalmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Coronavirüs infeksiyonunun diyabet, kalp, akciğer gibi kronik hastalıklarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda daha kötü seyrettiğine dair veriler mevcuttur. 

COVİD-19 enfeksiyonunun en ağır diyabetik hastalarda seyrettiğini anlattı. Süresi 5-10 yılın üzerinde olan, 35 yaş üzeri tip-1 diyabetik hastalar ile 45 yaş üzeri tip-2 diyabetli hastaların daha çok dikkati olması gerekmektedir.

Şeker Hastalarına Coronavirüs Uyarısı

Bütün enfeksiyonlarda olduğu gibi coronavirüs enfeksiyonunda da  iyi kan şekeri kontrolünün sağlanmasının  infeksiyon riskini ve şiddetini azaltmada en önemli noktadır. Hastalarda kan şekeri kontrolü demek, açlık kan şekeri, yemeklerden önce bakılan şekerin 80-130 mg/dl civarında, tokluk kan şekerinin  ise, yemeklerden 2 saat sonra bakılan kan şekeri  seviyesinin 160 mg/dl altında olmasıdır. Bütün dünyada en iyi kan şekeri takibinin  evde parmak ucundan kendi kendimize ölçtüğümüzde sağlanabildiğidir.

Kan şekeriniz 250-300 mg/dl’nin üzerinde sürekli seyrederse hastaların öncelikle doktoruna ulaşması, bir sağlık kuruluşuna veya bir diyabet hemşiresine telefon ile ulaşmak gerekiyor.

Bağışıklık Sistemi için Öneriler;

Dengeli beslenme ve vücut bağışıklığını  sağlamak için bazı diyet önerilerinde bulunarak şunları belirtti;

Yeterli sıvı tüketelim.

İlaçlarınızı ihmal etmeyin, evde yedek ilaç, gıda bulundurun. Kan şekeri yeterli dengede değilse ilaç ve insülin dozu doktorunuza danışılarak artırılabilir.

Uykunuzu ihmal etmeyin.

Mevsiminde tüketilen taze sebze, bol salata, meyve tüketilmesi, bol miktarda kabuklu baklagiller, tahıllar, fındık ve fıstık tüketilmesi

Günde yaklaşık 45 dk kadar ev içinde mümkün olduğu kadar hareket edin

Diyabet Hastalarında Zatürreye Dikkat

Diyabetli hastaların zatürreye yakalanma riskinin  diğer insanlara kıyasla daha yüksektir. Bu hastalara grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir.

Özetle;  kan şekeri düzenlendiği zaman COVİD-19 ve diğer enfeksiyonlar ile hastalanma riskimiz diğer insanlardan fazla olmayacak

Bu makale 23 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Gökosmanoğlu

Dr.Öğr.Üyesi Feyzi Gökosmanoğlu, Tıp eğitimine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamıştır. Uzmanlığını ise, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde alan Dr.Öğr.Üyesi Feyzi Gökosmanoğlu, Çaldıran Devlet Hastanesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Ordu Medıcalpark Hastanesi'nde görev almıştır.

Dr.Öğr.Üyesi Feyzi Gökosmanoğlu, şuanda Samsun'da bulunan Özel Medicana International Samsun Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir

Etiketler
Diabet
Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Gökosmanoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Gökosmanoğlu
Samsun - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube