Konumuz botox !

Konumuz botox !

Hastalarımın yarısı “botoxa karşı”. Bana botoxun insanları maske yüzlü yaptığını, ifadeyi bozduğunu, zehir olduğunu anlatıyorlar. Sanki botoxa karşı olmak biraz moda gibi. Bazen böyle önyargıları değiştirmek imkânsız oluyor.

Ben cerrahım. Botoxu çok sık kullanmıyorum. Hatta bu ilaç benim ameliyat ile düzeltebileceğim bazı bölgeleri on dakikada aynı miktarda düzeltebiliyor ve inanın benim ameliyat sahamı ve sayımı daraltıyor. Ama hakkında bu kadar yanlış önyargı bulunan ve bence hiç bu eleştirileri de hak etmeyen “botox” u sonuna kadar savunacağım. Bence bu son derece kontrollü, güvenilir, risksiz ve bazı ameliyatlara alternatif olabilecek tek kelimeyle harika bir ilaç.

ÖZETLE BOTOX

Alın bölgesindeki ve gözlerin yanlarında ki (kaz ayakları) kırışıklıklarının temel sebebi derinin altındaki kasın hareketleridir. Botox bu kasların üç ay ile altı ay arasında sinirlerden uyarı almasını engelleyerek hareketlerini azaltır. Bu da kırışmayı ortadan kaldırır. Botox yapılan bir alın daha düz, kırışıksız gözükür. Kaşlar daha az hareket eder ve kaş çatmak zorlaşır. Üçüncü aydan sonra bu etki azalır ve kaslar altıncı aya doğru yavaş yavaş eski hareketlerine dönerler.

Botox yapılan yerdeki ter bezleri de daha az çalışır. Avuç içlerinde, ayaklarında, koltuk altlarında aşırı terlemesi olan insanlara da botox yapılarak bu şikâyetleri bir sene süresince azaltılabilir.

BOTOXUN KULLANILDIĞI YERLER

En sık alın kırışıkları ve kaz ayakları. Botox ile kaşlar bir miktar kaldırılabilir.

Üst dudaktaki çok ince ve yüzeysel kırışıklılar (sigara izleri).

Bazı insanların burunlarının ucu gülerken ve konuşurken hareket eder. Botox ile bu hareket engellenebilir.

Terlemeye karşı olarak, el içleri, ayaklar, koltuk altları.

Botox nasıl tedavi eder?

Küçük iğneler ile yüzünüze az miktarda botox enjekte ediliyor.Bu iğneler sayesinde sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Botox bu kaslara giden sinir dürtülerini belli bir süre için bloke ederek kası rahatlatır ve netice olarak cildin kendi kendine gerginleşmesine, kırışıkların yok olmasını sağlar

Botoxun yan etkileri varmıdır?

Botoxun toksin olması nedeniyle fazla dozda verilmesi halinde “ptosis” adı verilen göz kapağı problemi ortaya çıkabilir ve hastanın birkaç hafta rahatsız olmasına sebep olur. Görülebilecek diğer yan etkiler baş ağrısı, solunum yolu enfeksiyonları, nezle sendromu ve mide bulantısı gibi şikayetlerdir.

Kimlere Botox uygulanmaz?

Bu ilaçla uygulama hamile kadınlara yapılmaz.Genellikle Botox uygulaması yapan merkezler emziren annelere de Botox uygulaması yapmamaktadır

Ne kadar zaman botox yaptırmalıyım?

Botox’un etkisi insan yüzünde gözle görülür olumlu etkisi bir hafta içinde ortaya çıkar ve etki süresi 3-9 ay olmakla beraber ortalama 6 aydır. 2 yıl boyunca düzenli olarak botox uygulanan kişiler aynı şekilde devam ettiklerinde kaslarında belirgin bir azalma ve buna bağlı yüz ifadesinde değişim olabilir. Bu nedenle uygulamaların 2. yıldan sonra daha uzun aralıklarla yapılmasını tavsiye ediyorum.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Güşen

Op. Dr. Mehmet GÜŞEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1999 yılında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2013 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilin Dalı'nda yapmıştır.

2013 Yılında Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde, görev almış olup, mesleki çalışmalarına Kahramanmaraş'ta bulunan özel muayenehanesi MG Estetik Plastik Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Botox kullanım alanları
Op. Dr. Mehmet Güşen
Op. Dr. Mehmet Güşen
Kahramanmaraş - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube