Kontakt lens nedir? nasıl kullanılır?

Kontakt lens nedir? nasıl kullanılır?

Kontakt lensler görme bozukluğunu gidermek için göz üzerine yerleştirilen merceklerdir. Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının düzeltilmesinde kullanılır. Keratokonus adı verilen göz hastalığında görme azalır ve gözlük ile görme yeteri kadar artmaz. Bu hastalarda gaz geçirgen sert lensler, piggy back lensler veya hibrit lensler ile görme artırılabilir. Göz rengini değiştirmek için ise kozmetik lensler üretilmiştir. Spor yapanlar ve özellikle yüksek numaralı gözlük kullananlarda kontakt lensler daha geniş görüş alanı ve cisimleri normal büyüklükte görmeyi sağlaması nedeniyle çok büyük avantaj oluşturur.

Kontakt Lens Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Kontakt lensler göz üzerine doğrudan yerleştirildikleri için mutlaka göz doktoru kontrolünde verilmeli, gözün lens kullanmaya uygun olup olmadığı araştırılmalıdır. Kontakt lensin göz ile uyumlu olması gerekir. Göz üzerinde yeteri kadar hareket etmeyen lensler gözde beslenme bozukluğuna bağlı erozyonlara ve kızarıklıklara neden olur. Göz üzerinde fazla haraket eden lens kullananlarda ise dokularda tahriş sonucu batma ve kızarıklık görülür. Gözyaşı azlığı, allerji ve çalışma ortamı lens kullanımını etkileyen önemli faktörlerdir.

Lens Muayenesi Nasıl Yapılmalıdır? Kontakt lens vermeden önce mutlaka kişinin gözlük muayenesi tekrar yapılmalıdır. Gözlük numarasında değişiklik olması lens memnuniyetini azaltan nedenlerin başında gelmektedir. Gözlük numarasına en yakın numarada deneme lensi kişinin gözüne takılarak bir süre bekletilir. Daha sonra lensin uyup uymadığı kontrol edilir. Uyum iyi ise tekrar lens üzerinden numara tespiti yapılarak kontakt lens ısmarlanır. Gözlük reçetesine bakarak muayenesiz kontakt lens alımı gözün kaybına gidebilen ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kontakt Lens Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Lens kullanımında bazı kurallara uymak gerekir. Lensleri takmadan ve çıkarmadan mutlaka eller yıkanmalıdır. Kutu içindeki solüsyon her gün değiştirilmeli, her solüsyon bittiğinde lens kutusu yenilenmelidir. Lensler doktorun söylediği süreyle takılmalı, süresi dolunca mutlaka atılmalıdır. Lens kullanımı ciddi bir iştir. Bu nedenle en ufak şikayette doktor ile temas kurularak, gerekli önlemler alınmalıdır... Sağlıklı günler dileğiyle..

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Kontakt lens tedavis
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube