Konjonktivit nedir?

Konjonktivit nedir?

Konjonktivit, bir konjonktiva (sklerayı saran dış tabaka) enfeksiyonudur. Konjunktivit’in en sık görülen üç çeşidi; Alerjik, Virüs ve Bakteriyal Konjonktivit’tir. Her çeşit için farklı tedavi yolları mevcuttur. Konjonktivit bulaşıcıdır ancak bu durumda Alerjik Konjonktivit bir istisnadır. Virüs Konjonktivit, çoğunlukla soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi solunum sistemiyle ilgili enfeksiyonlarla birleşir. Alerjik Konjonktivit, daha çok alerjik durumlarda ortaya çıkar. Alerjiyle ilgili olan belirtiler daha çok mevsimseldir. Alerjik Konjonktivit; kozmetik, parfüm, ilaç gibi maddelerin vücut tarafından kabul edilememesinden dolayı da ortaya çıkabilir. Bakteriyal Konjonktivit ise çoğunlukla streptokok, stafilokok gibi bakterilerden oluşur. Enfeksiyonun şiddeti, bulaşmış bakterinin türüne bağlıdır.

Konjonktivit Çeşitlerine Göre Belirtiler : Virüs Konjunktivit : Akıntı Tahriş Kırmızı göz Alerjik Konjunktivit : Kaşınma Yaşarma Şiş göz kapakları Bakteriyal Konjunktivit : Kırmızılık Yaşarma Tahriş ve/veya kumlu bir his Konjonktivanın şişmesi Özellikle uyku sonrasında oluşan göz kapaklarını birbirine yapıştıran ince bir akıntı.

TEŞHİS : Konjonktivit, slit lamp mikroskopun kullanıldığı rutin göz muayenesiyle teşhis edilir. Bazı durumlarda, enfeksiyona neden olan bakterinin türünü belirlemek için kültürler alınır.

TEDAVİ : Konjonktivit, tıbbi dikkat ister. En uygun tedavi, öncelikle hastalığın nedeninin bulunmasına bağlıdır. Alerjik Konjoktivit için, hastalığın hafif olduğu durumlarda suni gözyaşı ve soğuk kompresler, hastanın rahatsızlığını dindirir. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda, steroit olmayan anti-enflamatuar ilaçlar ve antihistaminler reçete edilir. İnatçı Alerjik Konjonktivit’i olan hastalar, lokal steroit damlalara ihtiyaç duyar. Bakteriyel Konjonktivit, çoğunlukla antibiyotik göz damlaları veya merhemler ile tedavi edilir. Virüs Konjonktivit için kesin bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, suni gözyaşı ve soğuk kompres ile belirtiler dindirilebilir. Hastalığın ilerlemiş safhalarında, hastanın enfeksiyondan oluşan rahatsızlığını azaltmak için lokal steroit damlalar reçete edilebilir. Virüs Konjunktivit’in iyileşme süreci genellikle iki üç haftadır. Enfeksiyonun Yayılmasını Önlemek İçin… Tokalaşmaktan kaçının. Tekrar tekrar aynı mendili kullanmayın.(Kâğıt mendili tercih edin.)Sabun ve havlularınızı başkalarıyla paylaşmayın. Ellerinizi sık sık yıkayın,dezenfekte edin. Yüze dokunmaktan kaçının. Yüzmeyin. (Bazı bakteriler su ile bulaşır.) Kapı kolu ve tezgah gibi yüzeyleri iyice dezenfekte edin.

Sağlıklı günler dileğiyle.

Op.Dr.Ahmet UMAY Bristol University Ophtalmology Section United Kingdom Kaynak : VSY.com.tr

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube