Kompulsif satın alma

Kompulsif satın alma

Yeterli miktarda nakit para veya kredi kartı limitine sahip olunmamasına rağmen hiç gereksinim olmayan ürünler satın alma ve alışveriş yapma isteğinin önüne geçilememesi durumunda alışveriş bağımlılığı düşünülmektedir

İlk olarak Kreaplin (1915) tarafından ‘’kontrol edilemeyen alışveriş davranışı’’ olarak tanımlanan alışveriş bağımlılığı; kişisel ve sosyal alanda zorluğa yol açan, tekrarlayan ve aşırı satın alma nöbetleri olarak tanımlabilir. Kişi tipik olarak tekrarlayıcı, karşı konulamayan satın alma isteği ve yalnızca satın alma ile azalan gerginlik yaşar (Christtenson 1994).

Bireylerin belirli bir bütçeye sahip olmaları gerekmez. Gerekirse borç alıp alışveriş yapar, paketler açılmamışken gidip tekrar alışveriş yapabilir, etiketi halen üzerinde olan veya hiç kullanmamış pek çok ürün olabilir ve bunları diğer insanlardan saklamaya çalışırlar çünkü bu kişiler için önemli olan eşyalara sahip olmaktan çok o süreçte yaşadıklarıyla ilgilenmeleridir.

BELİRTİLER

Alışveriş yapamama kaygısı, sürekli alışveriş yapma ihtiyacı

Gereksiz hatta istenmeyen eşyaların/ürünlerin satın alınma

Maddi yönden zor duruma düşse bile kendine engel olamama (Black, 1996).

Niyetlendiği süreden daha uzun süre alışveriş yapma (McElroy vd., 1994).

Bazı kişilerde alışveriş paketlerini gördükçe rahatlama.

Peki Bu Duruma Neler Sebep Olabilir?

Özendirilen yaşamlar, medya, kredi kartı kullanımları, internet bu davranışı kolaylaştıran yollardır.

Mutsuzluk, öfke, yalnızlık, engellenme gibi olumsuz duygular bazı kişilerde alışveriş yapmak kişinin kendisini güçlü mutlu rahatlamış hissetmesini sağlamaktadır. Davranış öncesi olumsuz duygular sonrasında kendisini öfori ve rahatlamaya bırakır.

Kişi içindeki boşluk hissini doldurmaya çalışmakta fakat bu his bittiğinde depresyona bile girebilmektedir. Alışveriş yapar yapmaz hemen o anda rahatlanır, haz alınır, o sırada beyinde dopamin ve endorfin salınımı olmaktadır.

Bu makale 19 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır. 2004-2008 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik şef yardımcısı, başhekim yardımcısı ve 2006-2008 yılları arasında Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Ruhsatlandırma Ana Komisyon Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.  2013-2020 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda Öğretim Üyesi ve Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkez Yöneticisi görevlerini yürütmüştür. Bu arada Akdeniz Üniversites ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Psikolojik
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube