KOLPOSKOPİ (RAHİM AĞZININ KAMERA İLE İNCELENMESİ)

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş
22 Kasım 2015371 görüntülenme
Randevu Al
KOLPOSKOPİ (RAHİM AĞZININ KAMERA İLE İNCELENMESİ)

Kolposkopi nedir?

Kolposkopi rahim ağzındaki olası bazı hücre değişikliklerine ve şüphelere dayalı kanser ve kanser riskini araştırmayı sağlayan mikroskop, mikroskop ya da bir çeşit dürbüne benzeyen bir alet ile muayene şeklidir. Kolposkop adı verilen bu kendinden ışık kaynağı olan büyüteç benzeri cihaz ile rahim ağzının normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle net olarak görülmeyen tüm dışarıdaki bölgelerinin çok daha büyük, anlaşılır, net ve detaylı şekilde incelenmesine olanak tanır. Smear testi sonucu anormal çıkan kadınlarda rahim ağzının daha iyi değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucu gerekli görülen alanlardan biopsi alınarak rahim ağzındaki hücre değişikliklerinin kesin tanı konulması kolposkopi muayenesi yardımı ile gerçekleştirilir.

Kolposkopi nasıl yapılır?

Kolposkopi göz ile yapılan bir muayene şeklidir ve kesinlikle ağrılı olmayan ve anestezi uygulanmasını gerek duyulmayan bir muayene şeklidir. Kolposkop olarak da isimlendirilen mikroskop şeklindeki ışıklı alet rahim ağzının görüntüsünü büyütür, böylece sorun olan kısımların daha iyi görüntülenmesi sağlanır.

Kolposkopi testi uygulanacak hasta önce muayene olur gibi jinekolojik masaya yatar. Spekulum olarak isimlendirilen ve her jinekoloji muayene kullanılan plastik alet vajina içine yerleştirilerek rahim ağzınızın rahat görülmesi sağlanır. Takiben vajina içi serum fizyolojik ile akıntılardan ve iyi, kaliteli bir görüntüyü engelleyebilecek vajina artıklarından salgılarından temizlenir . Gerekli görülen yerlerden biyopsi yapılır. Serviks biopsisi alınırken özel bir alet yardımı ile toplu iğne başı kadar küçük bir doku örneği alınır. Alınacak biopsinin sayısı kolposkopik bulgulara bağlıdır. Biopsi alınması sırasında rahim kasılması olabileceğinden adet sancısına benzer hafif bir kramp olabilir. Kolposkopi ve biopsi temelde son derece basit ve güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte biopsi sırasında hafif kramplar ve işlemi takiben birkaç gün süreyle hafif kanama olabilir Yine çok nadir olarak işlem sonrası enfeksiyon gelişebilir. 

Etiketler

Kolposkopik muayeneKolposkopik biyopsiKolposkopi neden yapılırKolposkopinin yan etkileriKolposkopi beraberinde biopsiKolposkopik biopsiKolposkopi sonucuKolposkopi yönteminin güvenilirliği nedirKolposkopik inceleme ve sonuclariKolposkopi işlemiKolposkopi neden uygulanırKolposkopik muayene detayları

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 8 Ocak 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır