Kolposkopi, alt genital sistem dediğimiz rahim ağzı, vajen ve vulvanın ışıklı bir mikroskopla büyütülerek incelendiği ve bu bölgelerin özel boyalarla boyanarak şüpheli alanlardan biyopsilerin alındığı tanı yöntemidir. Kolposkopi daha çok anormal servikal smear sonucu olan hastaların değerlendirilmesinde (örneğin:ASCUS, ASC-H, LGSIL, HGSIL) kullanılır. Bu yöntemle rahim ağzı kanserleri erken evrede yakalanabilir ve tedavi süreci belirlenir.
Nasıl yapılır?
Genellikle ayaktan uygulanabilen bir tekniktir, dileyen hastalarımıza sedasyon altında da işlem uygulanabilir. İşlem öncesi cinsel aktif bayanlara mutlaka gebelik testi yapılır. İnceleme genelde adet döngüsü dışında bir zamana planlanır. İşlem yaklaşık 15-20 dk. sürer. Hasta jinekolojik masada uzanmış halde, vajene spekulum yerleştirilerek rahim ağzı görünür hale getirilir. Daha sonra kolposkop dediğimiz ışıklı mikroskopla rahim ağzı incelenir, özel boyalar uygulanır, şüpheli alanlardan biyopsi (parça) alınır ve bu biyopsi materyalleri patoloji laboratuarına incelenmek üzere gönderilir. Patoloji sonuçları yaklaşık 1 haftada çıkar.
İşlem sonrası beklenen ve önerilenler nelerdir?
Alınan biyopsiler çok küçük boyutta olduğu için çok ağrı beklenmez. İşlem sonrası koyu renkli akıntı ve lekelenme şeklinde kanama olabilir. Vajinal tampon kullanımı ve cinsel yaşam en az 1 hafta önerilmez. Aşırı vajinal kanama, alt karın bölgesinde ağrı, ateş, titreme veya kötü kokulu vajinal akıntı durumlarında mutlaka klinisyeninize başvurmanız önerilir. İşlemin gebe kalmanıza etkisi yoktur, sadece mevcut gebeliği olanlara işlemi önermiyoruz.