Kolposkopi

Kolposkopi

KOLPOSKOPİ NEDİR?

Kolposkopi servix vagina ve vulva dokularının büyüteç veya mikroskopla 30-40 kat büyüterek incelenmesidir.

KOLPOSKOPİ KİMLERE YAPILIR?

-Anormal pap smear olgularında (ASCUS,LGSIL,HGSIL) yapılır

-Genital siğil (HPV,kondilom)

-Tekrarlayan smear testlerinde sürekli devam eden enfeksiyonu olan kadınlarda

-Jinekolojik muayene sonucunda servix,vagina veya vulvanın gözle görülür bi şekilde anormal lezyonlarının olması halinde

-Ağrı

-Nedeni olmayan kanamalarda yapılır

KOLPOSKOPİNİN DOĞRU SONUÇ VEREBİLMESİ İÇİN

-Kanama olmayan bir dönemde yapılır

-Son 24 saat içerisinde vaginal temizlik(duş) cinsel ilişki yapılmamış olmalı

-Vaginal tampon ve ilaç kullanılmamalı

KOLPOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Hasta jinekolojik masaya litotomi pozisyonun yapılır. Vagenin iyi görülebilmesini sağlayan spekulum denilen alet uygulanır. Rahim ağzı ve vagendeki anormallikleri görebilmek için bu bölgelere %3-5 asetik asit uygulanır. Takiben doktor rahim ağzını kolposkop yardımıyla büyüterek inceler. Kolposkopik muayenenin doğru ve tam olarak yapılabilmesi için transformasyon zonu denilen CA ve CINlerin oluştuğu hücre dönüşüm bölgesi ve var ise lezyonun tamamının görülebilmesi gerekmektedir. Hiç vaginal doğum yapmamış veya menopoz nedeniyle servixi küçülmüş hastalarda rahim ağzı kanalını daha iyi görebilmek için endoservikal spekulum kullanılabilir. Kolposkopi ve biyopsi ağrısız bir işlemdir anestezi gerektirmez.

KOLPOSKOPİDE ANORMAL BULGULAR NELERDİR?

-Normal olmayan dokular uygulanan %3-5 lik asetik asit solüsyonu sonrası beyaz olarak görülür.Bu alanlara Aseto-white (Aseto beyaz) alanlar denir ve buralardan biyopsi alınır.

-Servix de (Rahim Ağzı) damarlanma artışı olup olmadığına bakılır. Damarlanma artışı varsa biopsi alınmalıdır.

-Bazı durumlarda servix yüzeyine "lugol solüsyonu (iyot solusyonu)" sürülerek de inceleme yapılabilir. Lupol solusyonundan sonra boya tutmayan (lugol negatif) yerlerden servikal biyopsi yapılabilir ve kesin tanı koyulabilir.

-Kolposkopi esnasında endoservikal bölge"küret" denilen aletle kazınarak hücre değerlendirmesi yapılabilir. Bu işleme Endoservikal küretaj (ECC) denir.

KOLPOSKOPİK VE SERVİKAL BİOPSİ SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Kolposkopi sonrası hastalar günlük hayatlarına hemen dönebilirler. Evde dinlenmelerine gerek yoktur. Birkaç gün hafif kanama ve kahve rengimsi akıntılar olabilir.Bu sıkıntılar geçene kadar ki bu süre 15 günü bulabilir, ilişkide bulunmamak, vaginal tampon ve duş kullanmamak gerekir.

Eğer fazla miktarda vaginal kanama, aşırı kasık ağrısı, ateş gibi şikayetler olursa doktorunuza başvurmanız gerekir.

SONUÇ

Patolojik incelemeler sonucunda problem olan olgularda düzenli smear takibi veya LEEP konizasyon gibi işlemler uygulanabilir.

KONİZASYON NEDİR?

Rahim ağzının konik biçimde çıkarılması işlemine"konizasyon" denir. Kolposkopik incelemede şüpheli lezyon sınırları rahim kanalı içine yayılıyor ise net görülmüyorsa veya yapılan endoservikal küretaj (ECC) patolojikse, pap smear sonucuileri derecede patolojikse yapılmalıdır. Konizasyon lokal veya genel anesteziyle yapılabilir.

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Esra Demir Yüzer

Op. Dr. Esra DEMİR YÜZER, Kırşehir'de 1973 yılında doğmuştur. 1995'de  Gazi Üniveristesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra,  1997- 2001 yılları arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastahanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasını tamamlamıştır.  İhtisas döneminde bir bir çok departmana aktif olarak rol almıştır. Bunlardan bazıları Menopoz departmanı, Tüp bebek departmanı,Gebelik takibi ve doğum, Jinekolojik tanı ve operasyonlar, Obstetrik ve jinekolojik Ultrasonografi departmanlarında tıbbi çalışmalar ve eğitim operasyonlar yapmıştır. Çalışma hayatında binlerce doğum, Sezeryan, Jinekolojik operasyon, Tanısal operasyonlar, İnfertilite ( kısırlık) tedavileri, Vajinismus tedavileri, Vajinal estetik operasyonlar yapmıştır Evli ve üç çocuk annesi olan Op. Dr. Esra DEMİR YÜZER,  Ümitköy Ank ...

Etiketler
Konizasyon
Op. Dr. Esra Demir Yüzer
Op. Dr. Esra Demir Yüzer
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube